Ученици от ОУ “Христо Максимов” честваха Въведение Богородично в храма

Ученици от втори и пети клас на ОУ “Христо Максимов” съчетаха по най-добрия начин двойния празник на 21 ноември – Въведение Богородично и Деня на християнското семейство и християнската младеж. Децата изнесоха празнична програма в Митрополитската черква “Успение Богородично” на 20 ноември, а ден по-късно – навръх самия 21 ноември, повториха изявата си в близката до училището долномахленска черква “Въведение Богородично”, която честваше и своя храмов празник.

“В едно християнско семейство трябва да се говори за чистата вяра към Бог; за отношението, което трябва да имат децата към родителите, но също и родителите към техните деца” – с тези думи предстоятелят на Митрополитската черква ставрофорен иконом Михаил Колев посрещна своите скъпи гости. Архиерейският наместник на Самоковската духовна околия изтъкна, че християнското семейство е първия храм, в който се оглежда малката и чиста детска душа. След това отец Михаил остави на самите ученици възможността да запознаят присъстващите с историята и смисъла на един от най-светлите религиозни празници чрез своите рецитали, песни и стихове.

Вдъхновени от преподавателите си Боряна Спасова, Любомира Тинчева и Илияна Зашева, младите хора сътвориха своеобразен разказ за истинските християнски добродетели и за най-красивите чувства, които трябва да владеят едно семейство. Разказ за небесната Божествена милувка и най-чистите копнежи на едно свято семейство – това на Йоаким и Ана, което дарило на света Божията майка. Разказ за едва тригодишно момиченце, което се изкачва по високите стълби на Йерусалимския храм и трепетно очаква свещеното благословение пред Божия престол. Разказ за семейството и прекрасната градина на човешките взаимоотношения в най-чистия и хубав вид. Разказ за умението със силата на любовта да се съграждат невидимите мостчета от сърце до сърце.
Учениците изиграха сценка и за малките и невинни стъпки на Дева Мария към храма, претворени в християнските добродетели, които се възпитават в семейното огнище и които учителите утвърждават като изконни човешки ценности.
Накрая младите християни пожелаха мирът, добруването и разбирателството да царят във всеки дом, защото семейството е най-ценното богатство, което прощава, подкрепя, напътства и възпитава хората.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*