История, Новини, Образование

Ученици от ПГ „Константин Фотинов” сътвориха уникални макети на възрожденски къщи

Седмокласници с учител Даниела Ковачка към ПГ „Константин Фотинов” изнесоха открит урок по история на 7 декември. В него учениците показаха познанията си за изучавания от тях период на Възраждането, който започва от 18 век и завършва с освобождението на България от Османско владичество през 1878 г.
Последва оригинална драматизация, при която пременените в народни облекла младежи влязоха в ролите на членове на традиционно българско семейство и разказаха край подготвения битов кът и с типичен местен диалект подробности за Възраждането на гостите – старши експертът по „Обществени науки, гражданско образование и религия” при Регионалното управление на образованието в Софийска област Мирослав Братоев, директорката Венета Симичтийска, учители и ученици от самото училище.
Седмокласниците се бяха подготвили с различни презентации и говориха за развитието на българското училище, за движението за независимост и църковна самостоятелност, за национално-освободителното движение и Априлското въстание. Разгледани бяха още стопанството на българите през Възраждането /занаяти, земеделие, фабрики, търговия, пазари, панаири, транспорт/, традиционните облекла и обичаи в периода, празниците и пр. Специално внимание бе обърнато на народните будители, включително на родения в Самоковска епархия първовъзрожденец Паисий Хилендарски, на майстора на четката Захарий Зограф и на патрона на училището Константин Фотинов.


Историческият кът със старинни книги, списания и вестници в кабинета по история бе допълнен след урока с издания на Историческия музей, дарени от уредничката Десислава Каназирова. Тя изрази възхищението си и от сътворените уникални макети на възрожденски къщи, които красят кабинета със своя типичен архитектурен стил и естетика. 16-те постройки оформят своеобразно етнографско село, а вложените в създаването им старание и любов от страна на учениците личат и в китно устроените дворове, изпълнени с представители на растителния и животинския свят. Пояснено бе, че учениците готвят и нови изненади.


Накрая присъстващите споделиха очарованието си от сътворените макети на възрожденското жилищно строителство и се почерпиха с вкусна питка. Впечатлен от идеята и нейната реализация, ст. експерт Братоев покани домакините да открият финалния етап на националната олимпиада по история, който ще се състои през пролетта на 2019 г. в Копривщица.

Делян Василев

Leave a Reply