Култура, Новини, Образование

Ученици от ПГ „Константин Фотинов” се срещнаха с писателката Таня Мир

Вълнуващи мигове преживяха учениците от 6-и и 8-б клас на ПГ „Константин Фотинов” на срещата си с с авторката на фантастичната повест „Откритие” Таня Мир /Таня Мирчева/ в залата на комплекс „Гранд” на 20 февруари. Организатор на проявата, както уточни учителката по български език и литература Костадинка Христова, бе редакцията на гимназиалното списание „#Апостроф` УПС&art”, чиито членове били впечатлени след като прочели определяната като повест в стила на филмите за Индиана Джоунс книга и решили да поканят младата авторка /р. 1995 г./.
„Вашите отзиви ще са много ценни за мен, тъй като идеята за „Откритие” ми хрумна, когато бях именно на вашата възраст. Оттогава ръкописът претърпя много редакции, но още си спомням момента, когато прелиствах учебника по история и попаднах на легендата за тракийския учител по безсмъртие Залмоксис”, започна Таня Мир. Впоследствие тя проучва легендата и решава да разкаже за нея и за Залмоксис, който се учел лично от Питагор и в по-късен етап от живота си бил цар на тракийското племе гети.
„Когато научих легендата ми стана интересно какво би се случило, ако един безсмъртен човек достигне до наши дни. И всъщност повестта се опитва да представи това, което вероятно би се случило, ако един такъв сблъсък на светове би станал реалност”, сподели авторката на творбата, която в края на 2017 г. е удостоена с наградата „Еквалибриум” на издателство „Либра Скорп”. Младата писателка изтъкна, че най-важната идея, която е искала да вложи в книгата, е фактът, че в крайна сметка хората не са толкова различни и винаги могат да направят нещо хубаво и смислено заедно.


Режисьорът Кардам Калчев разкри, че повестта е филмирана през август и септември м. г. и очакванията са лентата да види бял свят в навечерието на есенния кино сезон. Калчев и разказа на учениците какви дейности се извършват при заснемането на филм. „Това е динамичен процес, в който хора с различни професии се съчетават в едно общо начинание – заснемането и сглобяването на кадри”, резюмира младият режисьор.
Специална изненада за младежите бе присъствието на актьора Светлин Къров, който се превъплътява в Севт и играе главната роля в екранизацията на „Откритие”. Автентичните му тракийски одежди, както и шлемът, щитът и мечът, с които дойде, приковаха вниманието на младите хора и те не пропуснаха да се снимат с актьора.
Накрая инициаторите на срещата затрупаха Таня Мир с куп въпроси, по което си пролича, че наистина са запознати в детайли с фантастичната повест. От отговорите на авторката стана ясно, че преди време тя била приета в университет във Франция, но в крайна сметка решила да остане и да се реализира в родината си.
„Осъзнах се навреме и смятам, че вместо да бягаме в чужбина, по-добре е да се опитаме да направим нашия дом по-добър”, завърши Таня Мир.
С особен интерес срещата-разговор проследи и директорката Венета Симитчийска, която също зададе интересни въпроси на гостуващия екип.

Делян Василев

Leave a Reply