Новини, Образование

Ученици от ПТГ „Никола Вапцаров” показаха финансова грамотност и предприемачески дух

Ученици от икономическите паралелки на ПТГ „Никола Вапцаров” участваха на 31 март в иновационен лагер по финансова грамотност и предприемачество, организиран от „Джуниър Ачийвмънт – България” в рамките на Световната седмица на парите /27 март – 2 април/.
Специалистите смятат, че един от начините за преодоляване на липсата на инициативност е чрез изграждане на предприемачески умения и нагласи, които са необходими на младите хора за започване на успешен бизнес и реализация на пазара на труда.
13 екипа работиха по зададения казус, като предложиха алтернативни източници на доходи и обясниха как те биха се отразили на бюджета на домакинството и как биха ги реализирали. Учениците показаха богато въображение и дадоха интересни идеи, които бяха оценявани по различни критерии – иновативност, приложимост и обществена полза. Участниците получиха и допълнителни оценки за екипната си работа и за дадените отговори на поставените въпроси.
Членове на журито бяха управителите на банкови клонове в града ни – Надка Златева /ЦКБ/, Лора Савова /ДСК/, Йорданка Чилингирова /Societe Generale Експресбанк/ и журналистът Делян Василев.
В крайна сметка журито определи за най-полезна идеята на екип TODDGAR – създаването на онлайн платформа за търсене и предлагане на работа за подрастващи. На второ и трето място бяха класирани предложения за създаване на клуб за занимания с деца и за осъществяването на финансови работилници за младежи. Заелите призови места тимове получиха сертификати от организаторите, а директорът Георги Велев обеща на победителите от 11-в клас – Габриела Малинова, Даниела Секулова, Даниел Гиров и Тодор Кокалов, безплатна двудневна екскурзия.
Поздравления за инициативността и организацията заслужават и учителите по икономически предмети в училището Биляна Стамова и Цветелина Николова, които се стараят да намерят точни отговори на изключително важния въпрос за финансовата грамотност на младите хора и на обществото ни като цяло.

Делян Василев

Leave a Reply