Новини, Образование

Ученици от ПТГ „Никола Вапцаров” – първи в национално състезание

Сред първенците в Осемнадесетото издание на националното състезание „Виртуални предприятия” на „Джуниър Ачийвмънт България” са ученици от самоковската ПТГ „Никола Вапцаров”. Финалният кръг на състезанието се състоя на 16 април в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади и състезания.
В отборното класиране първото място зае предприятието Hawai Girls на възпитаници на ПТГ „Н. Вапцаров” – отборът на ученици от 11-б клас, съставен от Йоанна Нешева, Ивета Ковачка и Елвира Симонова, с ръководители Цветелина Николова и Биляна Стамова.
Младите мениджъри решаваха тест по икономика, който заедно с отборното класиране определя и индивидуалните победители.
Участниците в самоковския отбор, както и в останалите състави – призьори, ще имат шанса да получат допълнителна награда – възможност да кандидатстват за ежемесечна стипендия към съответната община на стойност половин минимална заплата в рамките на една астрономическа година.
Втори и трети в индивидуалната категория се наредиха момичетата от самоковския техникум Елвира Симонова и Йоанна Нешева. Първи бе Стоян Гечков от 12 клас на Националната търговска гимназия в Пловдив.
Зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов награди първенците и им заръча да бъдат истински спортсмени в играта и в живота.
Преди финала се бяха състояли два кръга с участието на 800 ученици от 20 града.
„Виртуално предприятие“ е образователно онлайн състезание, организирано на национално, европейско и световно ниво. Участниците в играта стартират онлайн компании при равни условия и вземат решения за няколко показателя на произвеждания продукт: цена, обем на производство, маркетинг, капиталови инвестиции, развойна дейност и благотворителност. Решенията им трябва да са съобразени с реалната пазарна среда и макроикономическата политика.

Leave a Reply