Култура, Новини, Образование

Ученици от ПТГ „Никола Вапцаров” се срещнаха със самоковски творци в „Хъб-а”

В „Хъб-а” на 10 май десетокласници с учители Албена Георгиева и Дарина Иванова от ПТГ „Никола Вапцаров” се срещнаха със самоковските творци Зинаида Хаджимитова, Христо Христов, Владимир Кабрански, Любомир Борисов и Росица Тренкова, чиито книги бяха изложени в залата.
Любомир Малинов, както винаги, започна по оригинален начин разговора. С въпросите си към учениците дал ли е Самоков гении на България и коя е величавата сграда /читалището-паметник/ край площада той провокира интереса на всички. С отговорите Малинов целеше да обоснове идеята си, че още преди турското нашествие в България е положено началото на европейското възраждане, на Ренесанса. Той изрази и огорчението си, че в образователната система у нас сега тече процес на промиване на мозъци, за да се лишат младите хора от национално самочувствие. Ето защо от важно значение е да се знае, че в Самоков живеят културни хора и тук се твори качествена литература. „Тези книжки могат да ви отворят нови светове, те показват, че хората имат и други цели”, обяви Л. Малинов.
За творчеството, за процеса на писане, за предизвикателството да се отразяват вълнуващи теми, мисли споделиха Зинаида Хаджимитова, Христо Христов и Владимир Кабрански. С интерес бе посрещнат прочитът на разказ от Зинаида. Христо изрази гордостта си, че негови ученици се реализират вече като студенти, като автори на книги и музиканти, и разказа увлекателно историята на своя баща – доброволец във Втората световна война. Христов подчерта, че между самоковските творци няма завист, а много често се проявява солидарност и взаимопомощ. Кабрански говори за творческия процес и за голямата отговорност на всеки автор. Росица Тренкова препоръча да се гледа телевизионното предаване „България от край до край” по БНТ, в което се показват различни кътчета на страната ни, нейните природни красоти и богатата й история.
Водещият и авторите разказаха какво са учили и работили, как са започнали да пишат, какви са предизвикателствата за всеки автор и за критика. Те подканиха присъстващите да четат повече, а които имат желание – и да се опитат да пишат, като така и себе си по-добре ще опознаят. На учениците бе предложено да напишат есета и на следваща подобна среща да се обсъди написаното.
Хаджимитова и Кабрански подариха свои книги с автограф на четящите ученици и похвалиха идеята на директора на училището Георги Велев да се направи специален кът там с книги на самоковски автори.
Подходяща атмосфера за литературни дискусии пък създадоха в началото изпълненията на китара на Хр. Христов и негови ученици.

Евгения Попова

Leave a Reply