Новини, Образование

Ученици от ПТГ „Никола Вапцаров” с иновативни предложения за спасяване на пчелите

Победителите – отбор Bee saver

Над 100 възпитаници на ПТГ „Никола Вапцаров” се включиха на 16 ноември в проведения за шеста поредна година иновационен лагер на „Джуниър Ачийвмънт” по модела учене чрез правене, по време на Световната седмица на предприемачеството /14-20 ноември/. Тазгодишният казус, върху чието решение работиха 10 екипа с ученици от икономическите паралелки с преподавателки Биляна Стамова и Цветелина Николова, бе фокусиран върху глобалния проблем с изчезването на пчелите.
Младежите имаха на разположение едва четири часа за формиране на иновативна идея и направата на тематична презентация, като накрая техните предложения бяха оценявани от жури в състав: кметът Владимир Георгиев, Силвия Кънчева, гл. експерт в Министерството на образованието и науката, Вергиния Йорданова, ст. експерт в РУО – Софийска област, хотелиерът Георги Янакиев-младши, бизнесдамата Надя Генчева и журналистът Делян Василев.
Празнично настроение владееше всички в училището, а организаторите се бяха постарали за подобаващо посрещане на гостите и топлата атмосфера в зала „Трети март” за финалния етап на проявата.
Най-голям сбор от точки събра екип № 10 – Bee saver /„Спасител на пчелите”/, чието предложение бе свързано и със създаването на своеобразни „хотели” за пчели, включително и в градски условия. Втори се нареди отбор „Феникс”, чиято идея бе създаването на пчелна ферма в региона. Третото най-интересно хрумване, според журито, бе на състав „Живи работещи пчелички” – създаване на училищни клубове за засаждане на медодайни растения в общината. Чуха се още препоръки за внедряване на т. нар. умни кошери, генетично и изкуствено размножаване на пчелите, създаване на подходящи парници и пр.
„Доказателство за добрата работа на екипите в предходните години е фактът, че много от разработените от нас идеи всъщност вече са реализирани наяве”, щастлива бе Б. Стамова. Тя изтъкна, че този иновационен лагер проправя пътя на учениците към бизнеса и развива качества като креативност, лидерство, мотивация.
Лагерът – своеобразна работилница за генериране на идеи, по време на който учениците се събират, за да мислят върху конкретно бизнес предизвикателство и да предложат идеи за успешното му решаване, развива и чувството за работа в екип, тъй като членовете на екипите са от различни класове и не се познават помежду си, но трябва бързо да намерят точната формула за най-ефективно сработване. Б. Стамова пожела на младите иноватори да изкачат България на по-престижно място в класацията по предприемачество от настоящата 82-а позиция.
Като ментори на екипите пък се превъплътиха журналистката Анна Манова, Даниела Стоилкова, специалист в сферата на туризма, представителката на финансова институция и бивш учител в „Н. Вапцаров” Миглена Станева, бившата участничка и победителка в лагера и настояща студентка Снежана Кашъмова, както и Н. Генчева и Д. Василев. Директорът Георги Велев връчи с благодарност за оказаната помощ и уважение на гостите специални сертификати.
Накрая участници и гости на проявата запяха в един глас песента на Веселин Маринов „За теб, България”, като показаха желанието си да се реализират в родината.

Отбор “Феникс”

Отбор “Живи работещи пчелички”

Leave a Reply