Новини, Образование, Шарен свят

Ученици от ПТГ “Н. Вапцаров” се изявиха като бизнесмени

Една от инициативите на фондация „Джуниър Ачийвмънт”, посветена на предприемчивостта – иновационен лагер – бе осъществена на 16 ноември в Професионална техническа гимназия „Никола Вапцаров”. Домакините се представиха блестящо, както и самите организатори – преподавателките Цветелина Николова и Биляна Стамова.
Иновационният лагер е израз на нов образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт, който мотивира млади хора на възраст между 15 и 19 г. да бъдат изобретателни и да поемат рискове, развивайки предприемаческа нагласа. Не случайно едноименната фондацията за четвърта поредна година е домакин на Световната седмица на предприемачеството в България – 14-20 ноември. През миналата година в инициативата са се били включили 104 държави с над 7 млн. участници.
…В определеното от фондация „Джуниър Ачийвмънт” време на 12 отбора и наблюдатели в ПТГ „Н. Вапцаров” бе поставен казус – да се разработи продукт или услуга, който да се продава чрез мрежата на интернет. Общо 70-те участници разполагаха единствено с достъп до компютри и интернет. В екипите влизаха младежи и девойки от различни възрасти и класове.
Докато участниците в отборите мислеха какъв нов продукт да предложат, как да разработят стратегия за неговото пласиране на пазара и как да го представят пред професионалното жури, в техникума започнаха да идват поканените гости. Невероятна атмосфера ги очакваше още при влизането в учебното заведение. Всеки гост и член на журито бе посрещан на входа с вкусна пита, а изкачването му по стъпалата към последния етаж ставаше в шпалир от белоблузи момичета и момчета и ритмичните им ръкопляскания. В една от стаите пък бе подготвен коктейл, където домакини и гости обменяха мисли.
След като екипите бяха готови и заели местата си в залата, те отново посрещнаха с ръкопляскания своите гости и журито: Христо Андреев, шеф на Областния инспекторат към просветното министерство, Васил Сайменов, зам.-кмет на общината, Снежана Лалева, гл. експерт „Образование” в местната администрация, Гиргина Рангочева, общински съветник, бизнесмени, представители на медии и др.
Директорът на гимназията Георги Велев поздрави всички и изрази убеждение, че сред участниците в решаването на казуса е и един нов Стив Джобс. Ръководителят на учебното заведение благодари на г-н Андреев за подкрепата на инспектората за развитие на творческото въображение на учениците, както и на Общината, която през миналата учебна година е дала 14 хил. лв. за изграждане от гимназистите на видеонаблюдение на всички детски градини в града. „Знам, мога и творя” – нека това бъде вашият девиз и след като излезете от училище, заключи Велев и пожела на всички успех.
Сн. Лалева посочи, че иновационният лагер е част от проекта „Европейско предизвикателство по иновации и активност” и припомни добрия пример от 2010 г., когато благодарение на изготвен проект ученик от техническата гимназия е участвал в състезание в Белгия и е станал стипендиант на Общината.
Б. Стамова пък представи подготвената от домакините презентация, посветена на Седмицата на предприемачеството.
Най-вълнуващото предстоеше. Един след друг членовете на 12-те отбора излизаха на сцената и представяха своя проект. Членовете на журито – преподаватели и бизнесмени, поизмъчиха някои ученици с изненадващи въпроси, но и екипите не се даваха.
За броени часове участниците, след като се бяха запознали и сработили, бяха подготвили наистина интересни проекти: антистресова компютърна мишка, шапка с вградени безжични слушалки, сайт за опазване на природата, сайт с информация какви учебници са необходими за всички класове, уред срещу болката, сайт за покупко-продажба на уреди, мултиуред срещу вредители, сайт за намиране на изгубени роднини и приятели, екочанта от памук, екологично захранване на батерии, флашка и карта памет в помощ на чуждите туристи в България, смарт календар с вграден часовник…
Наистина много трудно бе на журито да открои най-добрите.
„Колеги, добър ден!” – повдигна още повече самочувствието на участниците в проектите Сотир Немов. Той разказа за своя път на изграждане като бизнесмен и даде ценни съвети на бъдещите предприемачи. Най-важното според него е да се инвестира в хората и технологиите. Немов покани младежите да разгледат неговото предприятие, което по думите му е вторият по големина работодател в общината с общо 230 души, заети в производството. Бизнесменът наблегна, че сам той продължава да се учи, да чете.
С бурни ръкопляскания бяха посрещнати отборите-призьори. На първо място бе класиран екипът, обосновал създаването на антистресова мишка. Второто място бе за създателите на смарт календара, а третото – за организаторите на група за опазване на природата. Всички получиха сертификати, а отборът-първенец ще участва във финалния кръг на иновационен лагер през февруари 2012 г. в София.

no images were found

Leave a Reply