Зимни спортове, Новини, Образование, Спорт

Ученици от СУ „Никола Велчев” скачаха на 100-метрова шанца в Румъния

Двама млади самоковски състезатели се докоснаха до големите имена в ски скока по време на състезанията на ФИС за мъже в румънския град Ражнов. 14-годишният Евелин Митев и 12-годишният Красимир Симитчийски, ученици в СУ „Никола Велчев”, натрупаха безценен опит на 100-метровата шанца, като заеха съответно 33-о и 37-о място. Те бяха и най-младите участници сред 45-те скачачи от 10 държави.
„Това беше първото им участие в такъв род състезание. Подготовката на момчетата беше тридневна и се проведе на 30- и 70-метровата шанца. Първите им три скока по време на генералната репетиция бяха обнадеждаващи. Само точка и половина в крайна сметка не стигна на Евелин да заеме 30-ото място, което дава право да участва в състезания от по-висок ранг. Иначе на пробния скок той беше 22-и”, сподели ентусиазиран наставникът на момчетата Методи Савчов.
Специалистът допълни, че Евелин и Краси леко са измръзнали, времето е било много студено, а самото състезание дори се наложило да бъде отложено с 30-ина минути.
„Безспорно постиженията на двамата са много голям успех, още повече при такава кратка подготовка. Знаете какви са условията в България, в Самоков, на Боровец… В Румъния, като ни питаха за Боровец /някои са идвали преди време тук/, не знаех какво да им отговоря. Как да им кажеш, че вече никаква шанца няма – и в курорта, и на Ридо…”, изрази огорчението си Савчов.
Той поясни, че в района на Ражнов само за няколко години са издигнати цели четири шанци – 15-, 30-, 70- и 100-метрова, модерен лифт и цял спортен коплекс със стадион, писта за биатлон и писта за бягане!
През февруари отново в Румъния ще се състои младежката зимна олимпиада по северни дисциплини /комбинация – скок и бягане/.

Leave a Reply