Новини, Образование

Ученици подариха фотоизложба за юбилея на ПГ „Константин Фотинов”

Прекрасни 15 фотоси под надслов „През моя обектив”, както и макети на възрожденски къщи, подредиха в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” ученици от 6 и 7 клас на ПГ „Константин Фотинов”, за да отбележат по този по-нестандартен начин 125-годишния юбилей на стародавното си училище.
Ако не знаеш кои са авторите, едва ли ще допуснеш, че това са творения на шестокласници и седмокласници. Толкова майсторски са използвани не само фотоапаратите, а определено личат и виждането, гледната точка на младите творци. Във всички снимки е показана сградата на гимназията, но по такъв начин, от такъв ракурс, че непредубеденият посетител остава с впечатлението, че е налице голямо разнообразие – заради творчеството, заради умелото използване на части от заобикалящата ни природа /дървета, клони, цветя/ и роден фолклор /мартеници/ – не чак така присъщи на толкова млади хора. 
Изложбата бе открита на 5 юни от ръководителката на учениците Даниела Ковачка. Видно бе, че преподавателката по история е предала на своите възпитаници не само знания и умения, но и стремеж към красивото, специфичното, различното, вдъхновила ги е да развият своите качества и да развихрят въображението си. 
Не по-малко силно впечатление правят чудните макети на къщи от родното Възраждане. Неотдавна, на открит урок, те бяха представени за първи път и предизвикаха възхищението на експертите и гостите, а сега е похвална идеята да се комбинират с фотоизложбата в една цялостна оригинална експозиция.
На откриването, сред учениците и учителите от гимназията, бяха и любезните домакини начело с гл. библиотекар Албена Ихтиманска.
Развълнуваните млади фотографи и строители се почерпиха със сладкиши.
Фотоизложбата може да бъде разгледана до 12 юни, а къщите-макети ще останат и до по-късно.
Юбилеят на ПГ „Константин Фотинов” ще бъде честван на 14 юни, петък, от 18 ч. в читалище-паметник „Отец Паисий”. 

Тодор Попов

Leave a Reply