Новини, Образование

Ученици трогнаха на изпроводяк Кирил Славов /СНИМКИ/

Доайенът сред директорите на самоковските училища – Кирил Славов, се оттегли от шефския стол на ПГ „Константин Фотинов” след 27 години всеотдайна работа. В негова чест ученици от гимназията организираха тържество на 14 юли в читалище-паметник „Отец Паисий”.
Отдавна не бях виждал салонът на читалището да се изпълни предварително. Това обаче не ме учуди, тъй като, дето се казва, половината град е минал през гимназията. Тук бяха не само учители от „К. Фотинов”, но и преподаватели и директори от други училища и детски градини, съученици, малки и вече пораснали ученици на Славов, както и съпругата му – учителката по английски в гимназията Йорданка Годинякова.
Водещите на трогателната вечер Христиана Видинова и Светлин Николов изтъкнаха, че гимназията е на 65-о място по успех в страната за т. г. сред общо 1205 подобни училища.
Поздравителен адрес от името на кмета Владимир Георгиев, сам възпитаник на К. Славов и гимназията, поднесе зам.-кметът Люба Кленова, която връчи на досегашния директор почетен плакет и букет цветя. Директорът и човекът Славов бе поздравен и от своята възпитаничка Латинка Щъркелова, директор на Младежкия дом. Поздрави преподавателят по история получи и от д-р Светла Николова /от името на випуск`79/ и от д-р Камен Николов /випуск`81/, които впечатлиха К. Славов с оригиналните си подаръци – учебникът, по който учителят им е преподавал история, и специално изработена торта.
Думата взе и Й. Годинякова, за да разкаже накратко за 45-годишния им съвместен живот, а накрая и да се пошегува с това какво го очаква занапред нейния съпруг, който излиза в пенсия.
„Благодарим ви за проявеното доверие, уважение и търпение към нас, младите! Вие винаги сте ни изслушвал и сте бил отворен към нашите мнения и предложения”, обърна се виртуално чрез видеозапис към директора си абитуриентът Крум Крумов в началото, като в края на клипа изрази съжаление, че не може да присъства, тъй като в момента работи в Слънчев бряг. Малко по-късно обаче, за учудване на всички и за изненада на К. Славов, Крум „долетя” от черноморския курорт и се включи активно в подготвената шоу програма. Той бе и авторът, и изпълнителят на може би най-големия хит в прощалната вечер по популярната песен „Самоков, мой малък Лондон”, перефразирайки я на „Фотинов”, мой малък „Харвард”.
Блесна и триото Александър Веждаров /китара и вокал/, Божидара Трохарова /китара/ и Николай Войнов /барабани/. Последваха забавни дуетни скечове, отправени с намигване към г-н Славов, от Вероника Георгиева и Любен Михайлов, от Крум Крумов и Мариян Гребенчарски, от Александра Майдавска и Маргарита Александрова. Ирена Рогачева с акордеон и изпълнители на народни хора раздвижиха още повече атмосферата.
Чест правят на организаторите не само оригиналната идея и изпълнението й, но и споделеното, че изявата е дело на всички ученици от „К. Фотинов”.
Няма как един директор да не е горд с подобни ученици. А усещането за пълноценно изживян професионален живот бе допълнено и от уважението на стотици самоковци, изпълнили читалището, от техните думи, цветя и прегръдки. Както се обърна кметът Георгиев в адреса си към К. Славов: „ние винаги ще ви свързваме с гимназията”. И досегашният директор на това училище ще остане част от него, защото, както сам сподели неотдавна, при гостуване на клуб „Събеседник по желание” в Младежкия дом: “Учителството е призвание – омаят ли ви веднъж децата, диагнозата е вечна…”
Накрая на сцената самият директор коленичи пред училищното знаме и просълзен го целуна.
Кирил Славов започва трудовия си стаж в Спортното училище. Там се превръща в любимец на учениците, които измислят дори стихотворение в негова чест. Впоследствие учителства в т. нар. УТР /сега ОПУ „Неофит Рилски”/, както и в ПГ “Константин Фотинов”. Няколко години е в Историческия музей. След това е назначен за помощник-директор на гимназията, а от 1989 г. досега бе неизменен директор на това най-старо средно учебно заведение в града ни.

Делян Василев

Повече снимки може да намерите тук: https://www.facebook.com/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1365549310141681

Leave a Reply