Ученици честваха троен празник в библиотеката

Момичетата и момчетата от 2-г клас в НУ „Станислав Доспевски” гостуваха на филиала на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” в Четвърти квартал навръх Деня на музиката и поезията 1 октомври. Малчуганите и техните учителки Илияна Атанасова и Светла Зографска посветиха този ден и на 75-годишнината от основаването на училището.
„Поезията е изкуство, което идва от душата и сърцето на хората. Поезията изразява човешките мисли, чувства, преживявания и авторите търсят най-красивите думи, за да сторят това”, сподели пред своите гости библиотекарката Марлена Станоева. Тя запозна учениците с богатото културно-историческо наследство на града ни и с делата на емблематични самоковски възрожденци. Г-жа Станоева разказа накратко и за самоковски автори на детски стихове – първата поетеса от града ни Слава Щиплиева, Славчо Ангелов, Хрим Христовски, Иван Ненов /бивш зам.-директор на „Ст. Доспевски”/, Христо Христов, Василка Войнова…
Децата също дадоха своя дан за празничния ден като рецитираха групово и индивидуално стихове на самоковски автори и пяха песнички. Малката чаровница Елена Стоименова дори изпълни авторско стихотворение за Самоков.
Учениците разгледаха с интерес библиотеката, а някои от тях пожелаха да се запишат и за нейни членове.

Делян Василев

Елена Стоименова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*