Култура, Новини, Образование

Ученическа лятна академия по история стартира в Боровец и Самоков

От 12 до 16 юни в Боровец и Самоков ще се проведе ученическа лятна академия под надслов „Балканите от древността до наши дни”. Организатори са Институтът по балканистика и Центърът по тракология „Проф. Александър Фол” при БАН. Домакин ще бъде хотелският комплекс „Мура” в курорта. Начинанието е в изпълнение на министерско постановление от 8 декември м. г. за „Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с младите таланти”.
Академичните учени, които са и хабилитирани преподаватели в най-авторитетни наши и чуждестранни университети, ще споделят с ученици от софийски училища и от Професионалната гимназия по туризъм в Самоков най-новите постижения на научните изследвания в областта на балканистиката и модерни виждания за разглеждане на актуалните проблеми от историята на Югоизточна Европа и нейното културно-историческо наследство. В академията ще участват ученици от 9 до 12 клас с изявен интерес към научно-изследователската работа в областта на историческата наука.
За целите на академията учените от института и центъра са подготвили учебното помагало „Балканите от древността до наши дни”, богато илюстрирано с цветни изображения, таблици и карти. Програмата на академията включва атрактивни представяния, новаторски форми на обучение и самоподготовка, дискусии, кино-вечери. Античният театър „Сердика“ към Националната гимназия за древни езици и култури ще представи на 14 юни постановка по сценарий на Жак Кокто.
На 12 юни ще бъде открита фотоизложба в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев” на тема „Херосът остава в Тракия…” – за появата и развитието на траколожките изследвания и проучванията на древнотракийската цивилизация и културно-историческото й наследство.
Очаква се на откриването на изложбата да присъстват проф. д. н. Александър Костов, директор на Института за балканистика и Центъра по тракология при БАН и един от инициаторите на проекта, и проф. д. н. Ваня Лозанова, ръководител на проекта.
Цялостното начинание ще се осъществи в партньорство с кмета Владимир Георгиев и Историческия музей в града ни. На директора на музея Веселин Хаджиангелов ще бъде връчено дарение от книги – издания на института и центъра. Историческият музей пък ще бъде организатор на атрактивна учебна екскурзия, която ще запознае участниците в академията със забележителностите на Самоков и района. Като екскурзоводи-аниматори ще се изявят ученици от Гимназията по туризъм в града ни. Очаква се изпълнението на проекта да допринесе за установяването на по-устойчиви връзки между науката и сферата на средното образование.
При закриването на академията на участниците в нея ще бъдат връчени сертификати и награди.

Leave a Reply