Новини

Ученички от ПТГ „Н. Вапцаров” спечелиха национално състезание

Шампионският отбор. Втората от дясно наляво е Ангелина Постолова.

Три момичета от ПТГ „Никола Вапцаров” бяха наградени на националното състезание „Финансов иновационен лагер – София”. На първо място бе класиран отбор Smart, в който дейно участие взе единадесетокласничката в специалност „Икономика и мениджмънт” Ангелина Постолова. Втори бе класиран отборът, в който участва Камелия Вукадинова, а трети стана тимът на Мария Маджарова. Камелия и Мария са съученички на Ангелина.
В първия етап на състезанието младежите разполагаха с три седмици, за да разработят решение на предварителен казус. Изискването бе състезателите да предложат нов инвестиционен продукт, който да бъде достъпен и конкурентоспособен в българските условия. Учениците се надпреварваха самостоятелно или в екипи до трима души. След експертна оценка на идеите им за финала в столицата се класираха 60 гимназисти. Самият финал се състоя на 11 и 12 май. Участниците бяха разпределени в отбори по 6 души, които не се познават помежду си. След зададения казус младежите разполагаха с 24 часа, за да предложат решение, като през цялото време бяха напътствани от ментори. Последва заключителна презентация пред жури.
Състезанието „Финансов иновационен лагер” е кулминация на програмата за финансова грамотност, банков мениджмънт и управление на лични финанси на „Джуниър Ачийвмънт” и „Ситибанк”. Проектът дава възможност на амбициозни ученици да се докоснат до реалните условия на бизнеса, да се запознаят с добри практики и с икономически модели и инструменти за управление, прилагани във финансовата сфера.

Биляна Стамова
Цветелина Николова
преподавателки по икономически дисциплини в ПТГ „Н. Вапцаров”

Leave a Reply