Новини, Туризъм, Шарен свят

Учени: Езеро в Рила се превръща в блато

Каракашевото езеро в Рила е започнало да се заблатява, алармират централни медии. Основание за твърдението дават пробите, които учени са взели от водите на езерото през септември. Вместо за хилядолетия негативните промените според научните работници са настъпили само за двайсетина години.
Езерото под Мусала се намира на 2396 метра надморска височина и е дълбоко 7 м. Наречено е Каракашево на името на загинал в него студент през миналия век.
Изследване преди 20 години е показало, че водата отговаря на всички характеристики на високопланинско езеро. Сега обаче почти всички химични показатели многократно надвишават нормата.
Пробите от някога кристално чистите планински води днес са близки до тези от язовирите около София. Започват да се увеличават елементите и веществата, които служат за храна. Водните бълхи пък са в такова количество, което не е характерно за високопланинско езеро, категорични са изследователите. Открити са и други малки организми, които са характерни единствено за силно заблатени водни басейни.
Вероятно негативните процеси в езерото се дължат освен на пряката човешка дейност, така и на общото замърсяване на околната среда. Екосистемата би могла да се възстанови до известна степен, но само ако хората спрат да й вредят. Затова научните работници призовават за строг контрол и санкции за туристи, които изхвърлят боклуци. Освен това се настоява хижите да бъдат задължени да изградят пречиствателни станции.

Leave a Reply