Учени от цял свят гостуваха в Самоков и Белчин

Историческият музей в града ни бе домакин на 26 август на група учени от цял свят, участващи в Генералната асамблея на националните комитети за византийски изследвания. Този форум заседава в рамките на 22 международен конгрес за византийски изследвания, състоял се от 22 до 27 август в София.
Гостите с интерес разгледаха музея, Сарафската къща, Джамията и Митрополитската църква. По-късно те посетиха и Белчин, където се запознаха с новия етнографски музей – филиал на самоковския музей, възстановената църква “Св. Петка” в съседство и с археологическите разкопки и проучвания на хълма Св. Спас над селото. В Белчин бани се проведе заседание на националните комитети.
Самият конгрес бе под патронажа на президента Георги Първанов, а домакин бе СУ “Св. Климент Охридски”. Участваха стотици учени от Европа, Азия и Америка. Основната тема бе “Византия без граници” с акцент върху славянското присъствие във Византия. В страната и района ни се съхраняват многобройни ценни паметници на византийската култура и изкуство.
По време на конгреса бяха уредени няколко изложби, една от които за последните стенописи на безсмъртния ни съгражданин Захарий Зограф в Света гора /манастира “Великата лавра”/. В работата на конгреса участва и археологът към музея в Самоков Веселин Хаджиангелов, който сега ръководи проучванията в м. Св. Спас над Белчин.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*