Новини, Образование

Училищата ще получават по 25-30 бона за неотложни разходи

Училищата ще получават между 25 хил. и 30 хил. лв., като тези средства ще се дават за неотложни нужди и няма да зависят от броя на учениците, заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова по БНТ. „Тези средства ще ги дадем, за да направим училищата по-независими от броя ученици. По този начин ще може да подпомогнем и малките училища, което е изключително важно“, обясни министърката. Г-жа Клисарова уточни, че тези средства няма да могат да се харчат за заплати на учителите.
Тя добави, че външното оценяване ще бъде един от показателите за това дали едно училище обучава добре своите ученици.
„Трябва да мотивираме учителя да остане в училище, да учи децата, като повишаваме квалификацията му, създадем преференциални условия например за вземане на банкови заеми или специални стипендии“, обясни министърката. Според Клисарова това ще мотивира и младите хора да кандидатстват педагогика и да се реализират в учебния процес.
По отношение на училищните настоятелства министърката изтъкна, че „те ще имат роля като контрол върху функциите на директора; директорът трябва да се съобрази с оценката, която му дава настоятелството, учителите, родителите и съответно общината, когато училището е общинско“.
Г-жа Клисарова допълни, че засега частните училища няма да бъдат финансирани от държавата, но това не означавало, че там няма да има контрол.
Европейско финансиране пък ще се търси за обновяване на материално-техническата база.
Изразена бе надежда, че през следващата година ще се отпуснат повече средства за образование и за наука. Специални усилия се полагали същевременно, за да се убеди Европейският съюз, че има необходимост и от оперативна програма, насочена пряко към подпомагане на сферата на образованието и науката.

хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

Всеки желаещ има възможността да се включи в новата промоция на фирма Le Vele – “Обзавеждане в бъдеще”, която предоставя 10 % отстъпка от цената за мебели и матраци във фирмените магазини за срок от една година!
Талонът за отстъпка можете да изрежете да изтеглите от фейсбук страницата на фирмата, както и от нашия интернет сайт.
Фирмените магазини се намират на бул. “Искър” № 183 и на ул. “Житна чаршия” № 7. Работното време в делнични дни е от 9 до 18 ч., а в събота – до 16 ч. Собственичката М. Чавдарова можете да откриете и на тел. 0899 892 205.

Leave a Reply