Новини, Образование

Училището в Радуил чества 120-годишен юбилей

Учителите от ОУ „Христо Смирненски” в Радуил със свои бивши колеги и гости

В навечерието на 24 май ОУ „Христо Смирненски” в Радуил отбеляза своята 120-годишнина. Предполага се, по стари документи, че първото училище в селото е построено през 1880 г., непосредствено след Освобождението, до моста на р. Марица като килийно. При наводнение по-късно буйните води го разрушават.
През 1897 г. е издигната нова училищна сграда, макар и паянтова. Населението на селото обаче се увеличава. На 1300 жители се падат 240 ученика. Затова училищното настоятелство и кметската управа решават да се построи нова стабилна училищна сграда.
През август 1932 г. трънски майстори слагат първия камък на слънчева, просторна сграда с 12 класни стаи. Цялото население се събира пред училището, което с благословията и съгласието на цар Борис ІІІ е наречено „Княз Кирил Преславски”. През 1934 г. учениците с гордост влизат в новопостроената сграда.
След години училището е наречено на името на Христо Смирненски – гениалният поет, живял и творил в това красиво рилско село.
Ето и директорите на училището от 1949 г. насам: Христо Суков, Йордан Велев, Йорданка Щерева, Димитър Илиев, Иван Андреев, Лиляна Минкова и в днешно време Георги Угринов. Не мога да не спомена Станимир Дашев, който създаде школата по баскетбол и неговите състезатели напълниха училището с купи и медали; Костадин Петров с детския хор, който радваше всички с песните си.
Много са учителите, оставали светли спомени у своите ученици. Преди тържеството за юбилея минах през всички стаи и коридори, защото и аз бях част от радуилското училище преди време. Открих много промени – компютърна зала, писта за кегелбан, зала за стрелба, кабинети с ново обзавеждане. Училището се гордее с парното си отопление, с кухнята и стола за хранене и най-вече със спортната си зала. Учениците участват в състезания по математика, шахмат, футбол и почти винаги печелят награди. Активно участват във фестивали, на тях винаги може да се разчита.
Така беше и на празника. Десетки рисунки – от хубави по-хубави – красяха коридорите в училището и фоайетата на читалище „Христо Ботев”, където бе изнесена програмата, посветена на юбилея. Учениците представиха чудесен рецитал по стихове за Кирил, Методий и буквите. Възпитаниците на детската градина „Вяра, Надежда и Любов” зарадваха всички с красиви носии и танци. Поздрав поднесоха и женската фолклорна група за автентични песни „Здравец”, женската фолклорна група „Детелини” с ръководител Васил Стоилов, групата за стари градски песни и танцовият състав „Ибърски ритми”.
Скъп гост бе кметът на Самоковска община Владимир Георгиев. „Можете да бъдете горди, че вашето училище е на 120 години и в него се провежда голяма просветна дейност. Малко селища могат да се похвалят с това. Пазете училището, защото няма ли просвета и духовност, няма бъдеще”, каза в приветствието си г-н Георгиев.
Тържеството завърши със стихотворение на Марита Муслийска, учителка-пенсионерка, прочетено от нея и написано специално за юбилея, както и с пожелания училището да го има и в бъдеще.

Димитрина Божилова

Leave a Reply