Новини, Образование, Снимки

Училище „Димчо Дебелянов” в Говедарци изнесе спектакъл за своя празник /СНИМКИ/

Истински спектакъл представиха учениците и учителите от ОУ „Димчо Дебелянов” в Говедарци навръх патронния празник на учебното заведение. На 29 март залата в местното читалище „Христо Ботев” буквално се пукаше по шевовете от хора – родители, близки, приятели, съселяни, гости, дошли да поздравят юбилярите и приятно да се изненадат от това, което те са подготвили.
Ден преди тази дата се навършиха 130 години от рождението на на най-нежния български лирик, отишъл си от този свят едва 29-годишен. През есента пък се закръгли век от неговата гибел на фронта през 1916 г., по време на Първата световна война.
За жизнения път и творчеството на Дебелянов обстойно и прочувствено говори преподавателката в училището Йорданка Стоянова. Интерес предизвика и презентацията на колежката й Мария Василева. С много ръкопляскания бяха приветствани за рецитала си и участниците в клуб „Слово” с ръководител Зорница Петрова, която бе и водеща на запомнящата се вечер. Учениците излязоха на сцената със свещи и цветя в памет на „най-слънчевото дете в българската поезия”, както нарича Дебелянов писателят Иван Гранитски. Стана ясно, че броени дни преди това членовете на клуба да били едни от героите при честването на юбилея на Дебелянов в родната му Копривщица. Чрез мултимедия бе разказано за многообразния живот в училището и извън него.
С умиление бе посрещнат и рециталът на четвъртокласници и жизнерадостните изпълнения на костюмираните бъдещи първокласници – възпитаници на детската градина в селото с ръководителки Пейчева и Кацарска. Топло бе прието и приветствието на група малки гости, подготвени от Татяна Паунова – пратеници на детската градина в Бели Искър, бъдещи ученици в училището в Говедарци. Сборна група третокласници и шестокласници с ръководител Елена Атанасова поздрави с песен за училището всички присъстващи. Финал на художествената програма пък сложиха с вдъхновените си народни танци ученици и детско-юношеската танцова група “Рилска магия” към читалището в селото с ръководител Стоян Димитров.
В началото пък училищният колектив и всички гости бяха сърдечно поздравени от кмета на Самоковска община Владимир Георгиев. „Тук са учили деца, които по-късно са станали истински професионалисти”, посочи Георгиев и пожела училището да го има и в бъдеще, да има повече деца и да се съхрани по този начин и самото село.
В приветственото си слово пък директорът на училището Бойко Пейчев изтъкна, че училището вече 78 години носи с чест името на обичания поет и родолюбец. Ученици и учители бяха топло поздравени и от Ралица Костова, председател на Обществения съвет към училището.
Празника споделиха още кметът на Говедарци Георги Шуманов и гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт” в Община Самоков Жулияна Костова.
Тържествено бе посрещнато и изпратено училищното знаме. В залата стана уютно и атмосферата вълнуваща не само заради невероятно топлия за март ден, но и от добрите приветствени думи и чудесната програма.
От портрет на видно място Димчо Дебелянов като че ли също следеше празненството. Открояваха се на стената и безсмъртните думи на Гео Милев, казани за Дебелянов: „Животът за него беше страдание, а страданието неговата поезия”.

х х х

Димчо Дебелянов е роден в Копривщица и живее в Пловдив и София, но служи в Самоков и е свързан много с нашия град и край. През 30-те години костите му са пренесени от Гърция в Копривщица. През 50-те години родният му дом е възстановен и там през 1958 г. се открива къща-музей на поета. Завинаги ще останат не само в нашата, а и в световната литература поетичните бисери на Дебелянов: „Аз искам да те помня все така”, „Да се завърнеш в бащината къща”, „Един убит”, „Сиротна песен”…

х х х

Просветна дейност в Говедарци има още в началото на 19 в., а първата училищна сграда е построена още преди Освобождението. Сегашното здание на училището е издигнато през 1940 г. През миналата година то бе модернизирано с поставянето на топлоизолация, нова дограма и обновена фасада. Реконструкцията стана по програма „Красива България”, но по-голямата част от средствата осигури Община Самоков. Училището в Говедарци сега е и единствено в района на Искровете.

Тодор Попов

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1649390671757542

Leave a Reply