Училище „Митр. Авкс. Велешки” почете патрона си

ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” винаги е поднасяло приятни изненади на патронния си празник. Но този път, на тържеството на 15 март в читалище-паметник „Отец Паисий”, като че ли надмина себе си. Присъстващите – гости, родители и ученици, станаха съпричастни към чудесен спектакъл под мотото „Това е България”. Творческият колектив в състав: пом.-директор Елисавета Оцетова, преподавателките Елена Дамянова, Даниела Георгиева, учителките в началния курс, ръководителките на формация „Самодиви” Ирина Бонева и Димитринка Василева, бе сътворил сценарий, който показа историята – на България, на Самоков, а и красотата и богатствата на родината ни.
Със стихове, песни и танци, с прожектиране на кадри, с подреждане на картата на страната с отделни пъзели присъстващите можаха да си изградят образа на родината през погледа на участниците в спектакъла. Малките артисти ни преведоха през дебрите на хилядолетната ни история, като се започне от Аспарух и се стигне до подвизите на опълченците и до ролята на Самоков и будителите за възхода на родната култура.
Изненада бе и появата на фанфарна музика с ръководител Даниела Георгиева. Бойко прозвуча мелодията на „Тих бял Дунав”, посрещната възторжено от присъстващите. Но имаше и много романтика – народни песни и танци, самодиви, представяне на розобер, жътва, жизнерадостна група деца на море. Отлично с ролята на водещи се справиха Антония Г. Топчийска и Светослав Г. Иванов. Достоен завършек бяха стиховете на Георги Джагаров за България и „Моя страна” на Емил Димитров, а представянето на сцената на участниците в програмата накрая бе бурно аплодирано от многобройната публика.
Директорката на училището Ирена Коцева поздрави учители и ученици и благодари на участниците в програмата за труда при подготовката й. Г-жа Коцева благодари и на кмета Владимир Георгиев, на началника на Регионалния инспекторат по образованието в Софийска област Христо Андреев, на всички, дошли да уважат празника.
Кметът Георгиев пък поздрави училищния колектив, поднесе букет на Ир. Коцева и прочете поздравителен адрес от името на общинското ръководство.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*