Училище „Христо Максимов“ почете патронния си празник

На самия 13 февруари – рожденият ден на своя патрон Христо Максимов, колективът на едноименното самоковско училище празнува в Младежкия дом.
Своеобразно журналистическо предаване бяха подготвили учениците от четвърти клас. Сред гостите в студиото бяха и бивши възпитаници на учебното заведение.
 „Работим със сърце и с грижа за бъдещето на община Самоков“, заяви директорката на училището Антоанета Николова. Стана ясно, че в навечерието на тържеството школото е станало домакин на още поредица начинания в чест на патрона си.
Празнуващите бяха топло поздравени от името на кмета Ангел Джоргов от Снежана Дамянова, главен експерт „Образование и младежки дейности“ в Общината.

х х х

Христо Максимов е роден в Самоков на 13 февруари 1867 г. Изявява се като учител, писател, публицист, организатор на учителското движение и съюзяване. Той е един от най-забележителните самоковци в края на 19-и и началото на 20 век. От този свят си отива едва 35-годишен, но оставя светла диря като истински възрожденец, просветен, културен и обществен деятел от национален мащаб.
Самото училище съществува от далечната 1840 г., а сегашната му сграда е построена през 20-те години на миналия век. Издигнат е и паметник на Христо Максимов. През последните години бе модернизиран и направен по-функционален и училищният двор.

Можете да харесате