Новини, Образование

Училище чества патрона си с възстановка на Априлското въстание

Учителите и учениците от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” отново разгърнаха творческата си фантазия и показаха, че знаят историята и обичат и уважават нейните герои. Първата част на празника им на 18 март в читалище-паметник „Отец Паисий” бе посветена на 140-годишнината на Априлското въстание.
„Медени звънчета” изпълниха песента за Васил Левски, а рецитал разкри тежкото положение на българския народ под османско робство. Прозвучаха и откъси от „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово” и от „Възпоминания от Батак”. Последва възстановка на началото на въстанието в Копривщица – с написването на Кървавото писмо на Каблешков, действията в Панагюрище по призива на Бенковски, марша със знамето на Райна Княгиня, а за финал – „Боят настана”. Водещият пък цитира думи на Захари Стоянов: „Всеки народ има свое минало, което трябва да се изучава старателно от потомството.”
По-късно картини демонстрираха богатия и разнообразен живот в училището. С фанфари бе посрещнато училищното знаме, а след националния химн под звуците на „Край Босфора” бе изпълнен марш със знамената. Последваха рецитал, изпълнения на песни, драматизации и стари детски игри, хора и ръченици, стари градски песни и песни за семейството и за буквите, сценки и дори фокуси.
След словото на директора Христоско Чамов – израз на гордост и благодарност към учители и ученици, всички участници в програмата излязоха на сцената и с вдъхновение изпяха химна на училището. Обявено бе, че са получени поздравителни адреси от Министерството на образованието и науката, Областната администрация, депутатката и бивш директор на училището Ирена Коцева, Общината, от други самоковски учебни заведения. Сред присъстващите пък бе и кметът Владимир Георгиев, възпитаник на училището. Много кошници с цветя украсиха сцената.

Евгения Попова

Leave a Reply