Новини, Образование

Учителите честваха с работа международния си ден /СНИМКИ/

Международният ден на учителя събра на 5 октомври в залата на хотел „Арена” директори на училища и детски градини, преподаватели, представители на синдикати, гости. Инициативата бе на Общинския координационен съвет на СБУ. Единадесетокласничката Христина Петрова поздрави присъстващите. Архиерейският наместник протоиерей Михаил Колев благослови начинанието и изтъкна, че учителството е професионална отговорност, дарба. С топли думи приветства събралите се народният представител Радослав Стойчев. Кметът Владимир Георгиев пък призова учителите да подготвят учениците така, че да са готови след време да застанат начело на града, а защо не и на държавата.
Антоанета Антонова, председател на комисията по образование, култура, младежки дейности и спорт в Общинския съвет, цитира мисълта на Конфуций: “Ако мислиш напред за една година – засей ориз, за десет години – отгледай дръвче, а за сто – образовай хора!” Учителката Генка Динева сподели, че идеята за честване на този ден е от 1966 г., но официално започва да се празнува от 1994 г. У нас с решение на правителството се отбелязва от 2006 г.
Жулияна Костова, гл. експерт в Общината, говори за стратегията за развитие на образованието, приета от местния парламент през май т. г., като наблегна на идеята за създаване на общински регистри на учителите, както и на зрелостниците и на тяхната реализация в първата година от завършване на средното им образование.
Директорката на ЦДГ “Детелина” Илка Динева представи наредбите за условията и реда за вписване в Регистъра на детските градини и за условията и реда за записване,отписване и преместване на децата в детските градини, приети от общинарите през септември т. г.
Срещата бе ръководена от Бойка Михайлова, председател на ОбКС на СБУ. Даден бе и коктейл.

Надка Вардарова

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1437240349639243

Leave a Reply