Кухня, Новини, Образование, Туризъм

Учители придобиха квалификация по туризъм

Професионална квалификация по модул “Туризъм” получиха 15 учители и двама студенти от Самоков в края на март и началото на април. Курсът бе организиран от Министерството на образованието и проведен от инструктори на БТС.
Гостоприемните домакини на хижа „Шумнатица” надминаха всички очаквания на курсистите. Първо им устроиха много приятно посрещане – преди участниците в курса на хижата се бяха качили учениците от експедиционния отряд на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с ръководител Диана Карабожилова; след това, през трите дни на обучение, на курсистите бяха предоставени топли стаи, топли напитки и кулинарни глезотии /според възможностите на една хижа/.
Природата пък се постара да бъде в съзвучие с лекциите за готовността на всеки турист да попадне в неочаквана обстановка. Гря слънце, валя дъжд, духа вятър, накрая дори сняг се изсипа и затрупа пътеките.
Участниците в курса – учители от ПТГ “Никола Вапцаров”, Професионалната гимназия по туризъм, основните училища „Христо Максимов”, „Св. св. Кирил и Методий” и НУ “Д-р Петър Берон”, така и не разбраха, но спонсор на курса бе дружество „Рилски турист” – в лицето на самите домакини, които са поели ангажимента да дофинансират обучения на учители, инструктори и др. в рамките на определена в договора им сума.
Полезни и интересни бяха лекциите и разискванията по тях, свързани с много конкретни случаи, планове за дейност, пътувания и походи.
Курсът приключи със сертификат от просветното министерство, който дава предимство на обучените учители при определяне на водещите в училищата по модул „Туризъм”.
И още нещо, красноречиво говорещо за атмосферата в среда от хора с еднакви интереси – имаше много разменени телефони, идеи за съвместни дейности, приятелство.
Към участниците в курса бе отправена и първата покана за обмяна на опит от гостуващата в хижата туристическа група от Македония.

Снежана Лалева

1 Comment

  1. йхоухо

    Тъпанари. Закрийте НСА. Няма нужда да се учи в НСА, след като сульо и пульо ни взема часовете.

Leave a Reply