Учителят Михаил Михайлов изпробва знанията си в „Стани богат”

Младият преподавател по география в Професионалната гимназия по туризъм Михаил Михайлов стана част от популярната телевизионна игра „Стани богат”. Предаването с участието на самоковеца бе излъчено на 12 ноември по БНТ.
Михайлов отговори правилно на първите девет въпроса, но се спъна на запитването за втората сигурна сума в предаването и в крайна сметка си тръгна с 500 лв.
„Той е учител от новото поколение и умее да вдъхновява децата. Свидетелство за това е и грамотата за най-добър учител, която е получил от неговите ученици” – така Михаил Билалов представи поредния си гост в студиото. Първият въпрос, който водещият зададе, бе с какво се прави прочутият самоковски зелник. Михайлов не се поколеба и разясни, че основната съставка е праз лук, а не зеле, каквито колебания имаше Билалов.
Михайлов изтъкна преди началото на играта, че в самоковското школо има прекрасен екип, а самият той сега е колега с учителите си от ученическите години. Стана ясно още, че Михаил е привърженик на „Левски” и „Атлетико” /Мадрид/, където през 90-те години се подвизаваше Любослав Пенев, а по-късно част от тима бе и Мартин Петров.
Именно от сферата на футбола бе един от въпросите, който не затрудни Михайлов да отговори, че Валери Божинов и Кристиано Роналдо са играли в различни периоди за „Ювентус” и „Спортинг”. Друг от въпросите в шоуто бе свързан с професията на педагога и той отново не се затрудни да даде верния отговор, че Полша не граничи с Австрия, Унгария и Словения.
От останалите отговори на Михайлов научихме, че правилният одобрителен възглас за оперна певица в Италия след арията й е „Брава”; трибуквеният код на българския лев според международния стандарт за парични единици ISO 4217 е BGN; Нобеловата награда за литература през 2016 г. е връчена на музиканта Боб Дилън и пр. На последния въпрос Михайлов се възползва от жокерите и се обади на братовчедка си Цветана Тодорова, която не го подведе. Другите двама приятели, посочени в своеобразната му листа на доверие, бяха председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева и кметът на Драгушиново Георги Хаджийски.


Така се стигна до десетия въпрос за втората сигурна сума в шоуто от 2500 лв., който гласеше: „На кой революционер принадлежат думите: „Сам съм, други няма!”?” Михайлов използва жокер „50:50”, който елиминира Раковски и Левски и остави в играта Бенковски и Петлешков. Самоковецът смело заложи на Бенковски, но това му коства отпадане от шоуто.
„За съжаление явно съм „спал“ в часа по история в ученическите си години, но все пак човек се учи докато е жив и затова тази игра е толкова велика. Веднага след като излязох от студиото, се обадих на колежката ми по история, за да разбера повече за Васил Петлешков”, заяви Михайлов за „Приятел” /б. а. Васил Петлешков е водачът на Априлското въстание в Брацигово; местни чорбаджии го предават на турците след разгрома на въстанието и той е жестоко измъчван и горен между три огъня, но не издава никого/.
Михайлов сподели, че гледа предаването винаги, когато има възможност, и научава полезни и интересни неща. А как се е престрашил да участва в „Стани богат”?
„Престраших” не е точната дума. Отдавна имах идеята да седна на стола на богатството, но бях скептично настроен относно избора на участниците. Всичко стана спонтанно. Един августовски следобед нямаше какво да правя и реших да попълня анкетата в сайта на предаването, без да имам особена надежда, че ще бъда избран. Но… една седмица по-късно ми се обадиха, проведохме интервю по телефона и нещата се случиха”, разясни младият учител. Той добави, че не парите са неговият мотив, а „емоцията и адреналинът, които всеки човек, вярвам, че изпитва, когато седне срещу Михаил Билалов”.
Географикът демонстрира самочувствие и подчерта, че колкото и нескромно да звучи, е нямало как да сбърка отговорите на въпросите в сферите на географията и футбола. През последните месеци той набляга и на фитнес тренировките и чете литература, свързана с храненето и видовете упражнения. Следи и всички новости в образованието, а и в други сфери, и се опитва да е запознат с всичко по-важно по света и у нас.
„Щастлив съм, че участвах в играта и съм доволен от представянето си, въпреки че по принцип съм максималист, винаги може да се постигне по-добър резултат. Все пак проверих знанията си, научих нови неща и мисля, че се представих достойно”, обобщи Михайлов.
Той и благодари на екипа от професионалисти на предаването, както и на своите роднини, приятели и познати, които са го поздравили за представянето му в телевизионната игра.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*