Крими, Новини, Шарен свят

Фалшиви съобщения от името на „Български пощи“ ЕАД

От „Български пощи“ ЕАД напомнят, че се разпращат фалшиви електронни съобщения от името и/или с логото на дружеството. Понякога те са под формата на анкети или игри, в които се обявява, че получателят ще получи „награда“ – мобилен телефон, като за целта трябва да потвърди участие, предоставяйки лични данни (електронен адрес, данни от дебитна или кредитна карти и др.) и да заплати такса.
В други съобщения се уведомява, че клиентът има пратка, като понякога се посочва произволен номер и получателят трябва да заплати определена сума за нейната доставка, освобождаване от митница или коригиране на адрес, като е необходимо да предостави данни от банкова карта и др.
С настъпването на коледните и новогодишните празници се увеличава обемът на пратките и е вероятно фищинг имейлите да се активират още повече.
Затова от „Български пощи“ обръщат внимание, че не изпращат тези съобщения, не провеждат анкети или игри, не раздават награди, не изискват по имейл заплащане on-line на такси за доставка или освобождаване от митница и при никакви поводи не изискват лични данни от дебитна или кредитна карта, както и такса за доставка. Дължими цени към „Български пощи“ ЕАД и държавни вземания се заплащат в пощенската станция при доставката на пратката.

Leave a Reply