Баскетбол, Новини, Спорт

Федерацията пита “Рилски” и другите клубове ще довършват ли сезона в НБЛ

Всеки клуб от Националната баскетболна лига трябва да предостави декларация в срок до понеделник, 13 април, с решение дали би продължил участието си в първенството. Във връзка с гласуваното от парламента продължаване на извънредното положение до 13 май президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков е предложил с официално писмо до всички участници в НБЛ шампионатът да се поднови, като тренировките започнат от 15 май, петък, а мачовете пред публика стартират от 5 юни, също петък.
“…не предвиждаме да има изпадащи отбори от НБЛ при обявяване на края на настоящия сезон и с оглед на форсмажорните обстоятелства, довели до прекъсването на първенството на лигата, наказания на отказалите да продължат клубове няма да бъдат налагани”, пише още Глушков в обръщението си.
Според предложението всички клубове от НБЛ, желаещи да продължат участието си, са длъжни да предоставят пред федерацията индивидуални и собственоръчно подписани декларации от минимум 10 свои състезатели (включително и чужденци), с които те удостоверяват желанието си да доиграят прекъснатата към момента кампания в срок до 15 юли. Декларация, че всички декларации, с които баскетболистите удостоверяват желанието си да продължат участие в първенството до 15 юли, са автентични и не са манипулирани, трябва да подпише и председателят на всеки клуб.
В обръщението се посочва още, че федерацията събира актуална информация за всички прекратени първенства в Европа и решенията на националните федерации и лиги относно определянето на шампион и участници в европейските клубни турнири.
Както се знае, в НБЛ участват 10 отбора. На последното заседание на 30 март 5 от тях /включително „Рилски спортист”/ настояха първенството да се спре. Мнението на ръководството на самоковския клуб е като крайно да се приеме временното класиране.

Leave a Reply