Баскетбол, Новини, Спорт

“Фенове срещу насилието” – днес в “Арена Самоков”

Преди баскетболната среща между “Рилски спортист” и “Цмоки” /Минск, Беларус/ от първия квалификационен кръг на Шампионската лига за трети път у нас ще се проведе фен платформа по международния проект “Фенове срещу насилието”. Очаква се представители на турската федерация по баскетбол да заснемат събитието и да вземат интервюта от участниците.
Самият проект цели създаване на идентичност да бъдеш повече баскетболен фен, отколкото фен на определен отбор чрез повишаване на баскетболната култура на привържениците. До момента в страната ни са проведени около 1000 анкети на поддръжници на всички отбори от Националната баскетболна лига във връзка с проекта, а резултатите ще бъдат готови в близко бъдеще.
Родната централа е част от инициатива, свързана с противопоставяне на насилието при феновете в баскетбола, която се провежда за първи път в историята на спорта. Инициатор е турската федерация, а членове са още четири държави – България, Хърватия, Литва и Испания. Директор на проекта е Елеонора Рангелова, генерален секретар на БФБ, а мениджър е Тодор Колев. Проектът ще продължи две години, а в края ще бъде изготвен научен доклад, който ще отрази актуалното състояние на страните-партньори.
Ето и програмата за днешната платформа:
15:30 – 16:00 – mрезентация за извършените дейности по проекта до момента;
16:00 – 17:00 – представяне на фен кампании;
17:00 – 17:20 – кафе пауза;
17:20 – 18:00 – представяне на предстоящата международна среща на страните-участници в проекта, която ще е в края на октомври в София;
17:30 – заснемане на промо клип “Баскетболно приятелство” и интервюта с фенове и участници.
След края на платформата участниците ще посетят срещата между “Рилски спортист” и “Цмоки”.

Leave a Reply