Новини, Шарен свят

Ферма за сьомга бе открита в Горни Окол

Първата в Европа ферма на сушата за отглеждане на кохо сьомга бе открита на 14 октомври в Горни Окол. Хайверът за рибата, известна още като тихоокеанска сребърна сьомга, се внася от Канада със самолет. Инвестицията е на стойност 5.5 млн. лв. Част от парите са евросубсидия, а останалите са средства на компанията “Кохоферм” и банков заем.
Фабриката бе открита от собственика на „Кохоферм” Валери Милованов в присъствието на зам.-министъра на земеделието и храните Свилен Костов и на кмета на Самоковска община Владимир Георгиев. На тържеството бяха и представители на американското посолство в София, както и на компании от САЩ и Канада.
Фермата е първият развъдник за деликатесната риба у нас. Досега в страната ни се е отглеждала само сьомгова пъстърва. С новата придобивка България може да стане износител на деликатеса като Норвегия, но, разбира се, не в толкова големи мащаби. Във фабриката се използва рециркулационна система от затворен тип, при която водата, необходима за отглеждане на рибата, се получава от сондажни кладенци.
Предприятието работи от лятото и за него тогава „Приятел” разказа по-подробно.

Leave a Reply