Култура, Новини

Фестивал на каракачаните в Боровец

Традиционният фестивал на каракачаните “Фламбура” се състоя в събота, на 12 ноември, в хотелския комплекс “Самоков” в Боровец.
Сред официалните гости бяха дипломати от посолството на Гърция в София. Събралите се бяха приветствани от представител на Общогръцката федерация на каракачаните. Пепа Георгиева, главен експерт “Култура” в Община Самоков, поднесе поздравителен адрес от името на кмета Владимир Георгиев и председателката на Общинския съвет Ирена Коцева.
Изтъкнато бе, че каракачаните винаги са имали свое място в стопанския, културния и обществен живот на града ни. И днешните поколения високо държат фламбурата – традиционното каракачанско знаме.
Колоритните си песни и танци представиха младежки състави от Самоков, Сливен, сливенския квартал “Речица”, Карлово, Карнобат, селата Голямо Чочовен, Горно Сахране.
По-късно празникът продължи с традиционното каракачанско гленди в ресторанта на хотела.
х х х
Организатор на фестивала бе Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България, създадена през 1990 г. в Сливен. Федерацията има съществен принос за интегрирането на каракачанския етнос в гражданското ни общество. Организацията обединява 20 регионални дружества с около 15 хил. члена.
В Самоковска община живеят около 750 каракачани. Ръководител на танцовия състав към самоковското културно-просветно дружество на каракачаните е Стела Димитрова. Националният фестивал “Фламбура” се провежда всяка година. Самоков чрез Боровец сега беше домакин за трети път. Целта на тези прояви е да се съхранят традициите, красотата и колорита на каракачанския фолклор, самобитната култура на този етнос.

Leave a Reply