Култура, Кухня, Новини

Фестивал на руската кухня

От детските си години и досега обичам Русия /Съветския съюз/. Имах много приятели там преди години, с които си разменяхме писма и какво ли не още. Най-щастливи се чувствахме, когато се срещахме с някои от тях тук, в София. От посещение в Москва, Ленинград /Санкт Петербург/ и Киев пък ми останаха чудесни спомени. След време 12 дни бяхме заедно с група руснаци на екскурзия в Чехия и отново – незабравими запознанства. В техникума по керамика и стъкло в София, в който учех на времето, зам.-директорът Хаим Израел ни преподаваше по руски. Той ни беше като втори баща, станахме много близки и с неговото семейство.
Може би заради всичко това, когато разбрах, че в Самоков има Руски клуб, реших непременно да се включа. В малкия, но много уютен клуб, сред сърдечни хора, се почувствах в свои води. Изключително доволна съм от провежданите разговори, обсъждания, гостувания, чествания…
Когато лятото сме във ваканция, честно казано, много ми липсват тези срещи. Те бяха моята бариера пред отчаянието в тежък за мен и семейството ми момент. Никога няма да забравя това и от цялата си душа и сърце правя на тези мили приятели – русофили дълбок поклон!
х х х
В края на март пък самоковският клуб на Руския съюз на съотечествениците с чудесното име „Малахит” организира своята традиционна вечер на руската кухня. Още с влизането в „Шатрата” погледите на пристигащите се спираха на голямата маса, отрупана с най-различни вкусотии /малко по-късно, когато ги опитахме, напълно се уверихме в това/. Такова разнообразие на блини /с пълнеж от месо или сладко/, сельодка /херинга, която се пие с водка/, винагред /от червено цвекло, варени картофи, краставички, кисело зеле и лук/, борш, холодец /пача/, сельодка под шубой /солена херинга с картофи и лук/, пирог /пити с различни украси/, руска салата, баранкини /сладки пелмени с пълнеж от кайма/, пирожки, различни варени сладка… Е, не може всичко да се опише.
На домакините гостуваха членове на руските клубове от Дупница, Перник, София, Хасково и Благоевград, включително техните председатели. Дойдоха от столицата и представители на руската младежка организация. Сред гостите бяха и представители на българския Руски клуб в града ни, както и директорката на хотел „Самоков” в Боровец и общински съветник Светлана Атанасова, братята Иво и Райко Масларски, които от години поддържат дружески връзки с побратимения със Самоков руски град Кострома. Солидна подкрепа за организиране на фестивала бе оказал и бизнесменът Сотир Немов. Много труд бяха вложили за организиране на начинанието председателката на клуб „Малахит” Марина Шуманова и членовете на клуба.
За обогатяване на познанията по тайните на руската кухня допринесе и разиграната на фестивала викторина.Правилно отговорилите получиха подаръци.
А когато пред микрофона запяха двете истински руски красавици Виктория и Елена от дует „Альонушки” всички скочиха да играят. Отлично впечатление оставиха чаровните рускини – благоевградски снахи, които увлякоха всички във вихъра на казачока.
Най-активните членове на руските клубове от шестте града бяха наградени с грамоти и подаръци. Фестивалът продължи до късно вечерта.

Димитрина Божилова

Leave a Reply