Фестивал „Река на толерантността“ ще има през 2021 година

Националният дарителски фонд „13 века България“ получи патронажа на ЮНЕСКО за международния младежки арт фестивал „Река на толерантността“. Фестивалът ще се състои за четвърти път в Самоков през 2021 г.
Решението на генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле бе съобщено от нейния заместник за външните отношения Фирмин Едуард Матоко. В своето писмо той дава висока оценка за ролята на фестивала в диалога между различните култури и за взаимното разбирателство.
За участие в четвъртото издание на форума са поканени преподаватели и студенти в сферата на визуалните изкуства от балканските държави. В продължение на 10 дни утвърдени творци и млади таланти ще имат възможност да работят заедно, да изразят индивидуалните си виждания с универсалния език на изкуството и да изградят своя визия за обединяващите ги ценности.
Гостите ще се запознаят с богатото културно-историческо наследство на България и с взаимодействието на различни етнокултурни и религиозни традиции в нашия регион, както и с местните обичаи и занаяти. Художници, фотографи и оператори от различни държави ще творят заедно, като по-опитните ще предават своите знания и умения на по-младите.
Първият фестивал „Река на толерантността“ се е състоял през 2010 г. в Сарафската къща в града ни, която е и регионален център на фонд „13 века България“. Сарафската къща – отколешен културен паметник, сетне стана и традиционен домакин на тези авторитетни форуми. Създадените по време на изпълнението на проекта художествени творби – графики, фотографии и видеоматериали, ще се включат в изложби, които ще бъдат представени в България и в другите страни-участнички.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*