Филм за Образописов представиха по Националното радио

Колоритният образ на големия български и самоковски художник Никола Образописов /1829-1915 г./ оживя в предаване на Българското национално радио. По програма „Хоризонт“ на 19 май бе излъчено интервю с Любомир Николов, автор и сценарист на филма „Консулата“, уредник в Историческия музей в Самоков.
Филмът бе прожектиран в края на миналата година в нашия град. Л. Николов говори по радиото за работата над лентата и за забележителния живот и значима творческа дейност на видния самоковец.
Създателите на филма са посетили Пирот, Рилския манастир и много други места в страната, за да се запознаят на място с многобройните запазени творби на художника. Синът на известния зограф Иван Иконописец сътворява много икони и стенописи, портрети и пейзажи. Особено популярно е неговото „Селско хоро от Самоковска околия“.
Неоценимо богатство представляват оригиналните стенописи на Образописов в запазената му стара къща в града ни, която предстои да се реставрира и да се превърне в музей. Вече е ремонтиран покривът на постройката.
По-малко се знае за обществената дейност на този невероятен родолюбец. Той се преименува, за да звучи фамилията му на български, изявява се като деен радетел за църковна независимост. До скоро бе почти неизвестно, че е бил и първият съдия в Самоков след Освобождението. Обличал се е по европейски тертип, като дипломат, имал е високо самочувствие. Оттам идва и прякорът му – Консулата, както е и названието на самия филм.
Човек с усет за паметта, Никола Образописов стриктно е записвал събития и сметки в своите документи и това е подпомогнало работата на екипа, в който оператор е бил Георги Банчев. Директор на продукцията пък е Веселин Хаджиангелов.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*