Култура, Новини

Филм за светец ще се прожектира безплатно в Самоков

Филмът за св. Ефрем Нови Чудотворец „Светецът светкавица” ще бъде прожектиран безплатно в града ни, в Младежкия дом, на 25 февруари, вторник, от 18 ч.
Лентата разказва за ангелския живот и извършените чудеса на св. великомъченик и чудотворец Ефрем Нови. Участие във филма взема митрополит Хризостом, който разказва за раждането на светията в Трикала и за детските му години в градчето в края на 14 век, преди нахлуването на отоманците в областта Тесалия, когато заграбвали мъжките рожби на християните, за да ги правят еничари.
В лентата участва и митрополит Кирил, в чийто диоцез се намира манастирът „Благовещение на Пресвета Богородица” в Неа Макри, където е живял и пострадал от мъченията на варварите през 15 в. св. Ефрем Нови и където днес се пазят мощите му.
В „Светецът светкавица” са заснети истории за изцеления от рак, връщане към живота на мъртво в утробата на майка му бебе, възстановяване от психическо заболяване на българка, преди това опитала да се самоубие. Зрителите ще научат и за разкриването на св. Ефрем пред игуменията на манастира „Рождество Богородично” в Кабиле – Минодора, преди десет години. Известна гръцка певица пък споделя как св. Ефрем я е предпазил от загуба на гласа й.
Голямата българска актриса Емилия Радева озвучава сцена във филма, превъплъщавайки се в майка Макария, която е намерила мощите на св. Ефрем Нови на 3 януари 1950 г., и разказва за случките, станали след това събитие.
Премиерата на „Светецът светкавица” бе на 18 февруари в София.
Това е филм за смисъла на живота, за докосването на божественото до човешкото и промяната към по-добро. Самият филм продължава 1 час и 12 минути. Автор, оператор, режисьор и продуцент е Ангел Бончев. Медиен партньор е православният сайт „Добротолюбие”. Начинанието се организира със съдействието на Община Самоков.

Leave a Reply