Фирма „Самел-90” беше отличена за проекта „СамЕлион” от Българската агенция за инвестиции

За петнадесети път Българската агенция за инвестиции организира годишните награди „Инвеститор на годината”. Целта на конкурса е да отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани през годината. По този начин се изразява признателност към приноса на инвеститорите към българската икономика. Отличията се връчват на фирми, направили значима стъпка в развитието си чрез устойчиви и ефективни инвестиции, разкрили нови работни места и заложили на внедряването на високи технологии, което е в съответствие със стремежа за интелигентен и устойчив икономически растеж. В конкурса участват компании, които са направили през 2020 г. нови инвестиции или са разширили съществуващи такива.

Фирма „Самел-90” АД беше отличена за проект „СамЕлион” в категория „Инвестиция на зелено на годината“. Церемонията по награждаването се проведе онлайн. Десислава Трифонова – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, представи накратко проект „СамЕлион” – мащабна инвестиция, чиято реализация стартира през юни 2020 г. Фирма „Самел-90” АД до този момент е инвестирала над 5 млн. лв за реализацията на проекта и ще разкрие 250 работни места с изграждането от нулата на този комплекс. „СамЕлион” е разположен в подножието на Рила, на 960 метра надморска височина, в периферията на град Самоков и в непосредствена близост до река Искър, на 10 км от курорта Боровец. Проектът създава модерни условия за спорт и възстановяване, съчетани със съвременната идея за комфортна среда на обитаване. Основната идея на инвеститора е обединяване на зони и сгради с различни функции в единно цяло, без да се нарушава чувството за обитаване в паркова среда. В допълнение са съобразени и вписани всички природни дадености на терена.

Само осем месеца след първата копка на мащабния проект „СамЕлион” строителния напредък е видим. Дейностите, заложени в двугодишния срок за приключване на строителството на жилищната зона, напредват спрямо предварително заложения план и срок. Вече могат да се видят три завършени на груб строеж къщи от Фаза 1 на жилищната зона – това са еднофамилни двуетажни и триетажни жилищни сгради. В първа фаза бяха включени общо седем обекта. Предстои стартирането на Фаза 2, която обхваща още седем жилищни сгради. Успоредно с това напредва строителството и на обектите от публичната зона на комплекса.

Наградата обяви Стамен Янев, заместник-министър на икономиката, който сподели своето удоволствие да бъде част от церемонията „Инвеститор на годината“- „Необикновени постижения в необикновени времена, особено, когато започваш да градиш от самото начало“. Наградата получи инж. Петър Георгиев – изпълнителен директор „Самел-90”АД и „Самелион“ АД. Той благодари за отличието и сподели как е възникнала идеята за този мащабен проект. От желанието да бъдат привлечени специалисти във фирма „Самел-90“ и да им бъдат осигурени нормални условия за живот – от едно общежитие, се стига до проект със спортни зали, възстановителен център, хотели, плувни басейни, жилищни сгради – един сериозен комплекс с очаквана инвестиция 70 млн лв. „Целта е да привличаме туристи с отлични условия и досег до прекраната ни природа. Но особено важна за реализацията на такива идеи е ролята на държавата в подкрепа на инвеститорите“ – категоричен е инж. Георгиев. „Да си инвеститор означава не само да построиш фабрика, да купиш машини, да плащаш заплати и данъци. Да си инвеститор означава преди всичко пари и затова благодаря за доверието заяви по време на церемонията заместник министър-председателят Томислав Дончев.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*