Фолклорен празник в Боровец

Темпераментните танцьорки от райовския състав „Палакарийче” с ръководител Росица Павлова

Тръгнахме в събота, на 21 февруари, за Боровец с желание, нетърпение и хубаво настроение, за да участваме в първия подобен празник и да изживеем една истинска зимна приказка в хотел „Мура”.
За съжаление, съсипахме настроението и колите, защото точно пред входа на хотела возилата ни попаднаха в огромна дупка. Момчетата от фолклорния център „Нестия” и други, съвсем непознати младежи, се измъчиха и изцапаха, за да измъкнат закъсалите няколко коли. Срамно е подобен неблагоустроен участък да има пред хотел в Боровец и то през зимата…
След това обаче забравихме, поне за два часа, неприятната случка, и се отдадохме на празнични емоции. Самият празник бе организиран от софийския арт център „Нестия” с шеф Христо Станков и с подкрепата на хотел „Мура”. Отдавнашна идея на г-н Станков бе осъществена.
В празника участва състав от Момин проход, който „изкопа” пода с копаницата и загря атмосферата с бурен шопски танц. Ръководителят на трупата Николай Борисов получи грамота и сертификат за участие и в други празници на „Нестия”.
На следващия ден, в неделя, пък групата от Момин проход участва заедно с още състави в друг голям празник по случай Заговезни в родното си курортно градче.
Не по-малко красиви, темпераментни и завладяващи бяха танците на детско-юношеския състав „Палакарийче” с ръководител Росица Павлова от Райово. Съставът е попълнен с нови амбициозни танцьори и се вижда, че има всички шансове да печели в бъдеще нови награди.
Между танците на сцената се проявиха и други млади таланти – Габриела Петрова, ученичка и певица в „Нестия”, и нейната достойна конкурентка с песента „Бучиниш” от Борис Карадимчев Ния Петрова от „Пим-пам”, сега също член на „Нестия”. Приятна изненада поднесоха и малките танцьори от наскоро създаденото детско студио „Дондуков” – една нова група, която показа, че има добро бъдеще.
Голяма изненада за присъстващите бе изявата на прочутата народна певица, славея на Странджа Калинка Згурова, която е вече ментор към „Нестия”. След като изпълни песните си, тя каза: „Щастлива съм, че сега съм с вас, че пея за хората. С „Нестия”, което означава „огън” и е свързано с нестинарството, сме вече едно цяло. Нали и аз съм от Странджа, където играта върху жарава е традиция…”
На Калинка от името на самоковци пишещата тези редове връчи статуетка на овца /символът на 2015 година/, стъпила върху чувал с монети, и й пожела в този чувал да има винаги пари, за да може неформалното женско сдружение „Благодетел”, чийто основател и председател е певицата, да продължава да прави дарения на нуждаещи се деца и възрастни.
На сцената излезе и Джина Иванова, една от певиците на „Трамвай № 5”, също партньор на „Нестия”. Джина успя да вдигне на общо голямо хоро не само танцьорите, а и посетители на вечерта, даже и чужденци.
Накрая Христо Станков благодари на всички, които са помогнали да стане действителност тази чаровна бяла приказка. Той също получи статуетка на овца, но върху буре, с пожелания да му върви, ако не по вода, по… вино, и да бъде успешна и бъдещата дейност на фолклорния център.
На „Нестия” й предстоят през годината над 40 фестивала и други празници у нас и в чужбина, в някои от които ще има и самоковски участници.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*