Култура, Новини

Фолклорен танцов ансамбъл „Самоков” с две отличия от Невестино и Охрид

Фолклорният танцов ансамбъл „Самоков” с ръководител Борислав Искрев се представи отлично на националния фестивал в Невестино „Струма пее” през август и преди това на международен фестивал в Охрид.
В известното кюстендилско село с Шопски танц ансамбълът извоюва първото място, а на форума в Северна Македония, където се изяви с Шопски и Пирински танц, бе класиран на призовото трето място.
За новия сезон сега съставът е с още по-големи амбиции. От 9 септември започва да се подготвя нова група от начинаещи. Най-малките – децата, са майстори преди всичко на Дайчово хоро и ръченица. По-напредналите са популярни със своите пирински, шопски и тракийски танци, но подготвят, както сподели техният ръководител, и нови два танца.
„Има идеи и за още нещо ново”, добави в началото на септември за „Приятел” Б. Искрев. Самият той е столичанин, но самоковски зет. Завършил е Хореографското училище в София, хореограф-педагог е от Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград. Танцува от 4-годишен – кажи-речи, откакто се помни.
Ансамбълът под негово ръководство е спечелил вече доста първи места в национални и международни фестивали. С желание и обич се посрещат танцьорите и при всяка тяхна изява в Самоков и в селата от района. От 5- та до 65-годишни са самите участници.
През предстоящата есен съставът отново ще представи на читалищна сцена съвместно с танцьорите на Ралица Стоянова съвместната продукция, посрещната възторжено тази пролет – „Орфей и Евридика”.
Искрев изтъкна, че през тази година, откакто ансамбълът е под егидата на читалище-паметник „Отец Паисий”, са създадени много по-добри условия за репетиции и за успешна подготовка за големите национални и международни изяви.
Предстои през ноември съставът да участва в традиционния вече самоковски фестивал „Нашенско хоро”. През януари или февруари пък ще се чества и първият юбилей на ансамбъла – 5-годишнината от неговото създаване.

Тодор Василев

Leave a Reply