История, Култура, Новини

Фолклорна група „Детелини” от Радуил празнува 10-годишен юбилей

Снимка: архив

„Ден след ден
изнизват се годините
и старост идва,
и бръчки се роят.
Важно е душата
и сърцето да са млади
и от нищо те
да не се боят!”

С тези думи започна на 7 февруари тържеството на жените от фолклорна група „Детелини” към читалище „Христо Ботев” в Радуил.
Преди 10 години, няколко месеца преди да почине, Георги Божилов-Гебо събра и организира 10-15 жени във фолклорна група, за да пеят за собствено удоволствие и за радост на другите.
Радуилки показаха още с първото си явяване на фолклорен фестивал в Рибарица /край Тетевен/, че не напразно е заложил Гебо своята вяра на тях – завърнаха се оттам със златен медал.
Вече цяло десетилетие тези жени се качват по сцените у нас и в чужбина /Сърбия, Македония/ и винаги се връщат с отличия – медали, плакети, грамоти…
Групата напуснаха през годините само две жени поради болест и една поради напреднала възраст. Репетират автентичен фолклор с акордеониста Васил Сотиров. Обличат се в автентични, над стогодишни, носии и не спират участията си във фестивали и празници.
Юбилейната среща, организирана от читалищното ръководство /Василка Атанасова, Мария Стоянова и Албена Богоева/, се състоя в уютното заведение „Брезите” в съседното село Марица. Господар в кухнята тук бе Иван, а за залата отговаряше Вили – тя посреща тук и изпраща хората с усмивка и им поднася вкусна храна и напитки.
Прекарахме тук чудесно – с песни и хора, с хумор и веселие, няколко часа. Разменихме си подаръци, припомнихме си различните пътувания, участията, хубавите моменти…
Както винаги, Дафето ни разсмиваше с вицове и смешни случки, а Спасия и Петрунка ни нагостиха с пухкава пита и ароматна баница.
Огласен бе и приветственият адрес на кмета на общината Владимир Георгиев, в който се казва: „Поздравявам ви с 10-годишнината от създаването на ЖФГ „Детелини”, основана от Георги Божилов-Гебо. Този юбилей е още един пример за това как вие, скъпи читалищни деятели и самодейци, пазите българския дух и националната ни идентичност. През всичките тези години, въпреки трудностите, успявате да поддържате духовния и културния живот в село Радуил. Съхранявате местния фолклор, пазите и спомени за талантливите и достойни хора от вашето село…”
На последното си излизане на сцена – в Поморие и Несебър през миналогодишното лято – на световния фолклорен фестивал, „Детелини” спечелиха златен медал. Така колекцията им от отличия се увеличи с още едно – израз на голямо признание.
Василка Атанасова, Петрунка Маликатова, Спасия Цветкова, Мария Василева, Верка Бежанска, Добрина Данчулова, Йорданка Котарска, Албена Богоева, Красимира Иванова, Трендафила Котарска, Мария Караиванова, Велика Стоянова, Лиляна Гръчка, Славка Чомполова… Нека да са живи и здрави още дълги години тези певици, нека да посрещат и изпращат деня с песни и усмивки!

Димитрина Божилова

Leave a Reply