Култура, Новини

Фолклорни състави от община Самоков станаха част от празника „Чуйте Девин”

Родопският град Девин от много години се прославя с чудесната си минерална вода. Тук обаче за втори път се проведе и фолклорният фестивал под надслов „Чуйте Девин”.
Не само чухме, но и видяхме града. Самоковска община се отличи с няколко участващи формации – „Здравец” и „Иглика” от Радуил, женската група от Клисура, певческият състав от Злокучане.
Пътуването беше дълго, но приятно, защото през прозорците на буса се радвахме на прекрасните есенни багри на Родопите, на водните огледала на язовирите „Кричим”, „Въча” и „Цанков камък”.
Ето, че пристигнахме в Девин – един от градовете, чийто къщи, хотели и градинки са се покачили по баирите и правят картината още по-красива.
Преди започването на фестивала се срещнахме с водещия – Алекс, ксойто е наш приятел от традиционния Бобфест в Радуил. Заедно с Надежда Захариева те са радвали нашите земляци с песни и стихове.
Програмата на тукашния фестивал бе много наситена. Започна се с изпълненията на оркестър от гайдари – гайдата е символ на града. Планината пък е царството на песните и танците. Слушахме и гледахме състави от Борино и Миляново, от Мърчаево – сърцето на Шоплука, малките мераклийчета от с. Крислово, пратениците на варненското село Чернево /тамошната коледарска група е създадена през далечната вече 1960 г./; по време на Руско-турската освободителна война в селото са се преселили бежанци от Беломорска Тракия.
Народната певица от Странджа Златка Ставрева бе довела своите малки певци от фолклорната формация „Ордовиза”. Представиха се успешно и детският танцов състав „Тепсихора” от Дупница, фолклорната група „Мокренка” от котленското село Мокрен, „Мъниста” от Чепинци, „Калековец”, известното дуо „Настроение” от Ресилово, майстори на танца от Перник. Удоволствие на зрителите и слушателите доставиха и самодейци от Варна, Плевен, Приморско, Хасково…
Жените от Злокучане, Клисура и Радуил изпълниха автентични песни и отговориха на въпросите на водещия за народните носии, които те са наследили от своите майки и баби.
Носиите на участниците в съставите бяха наистина различни, но все богати на бродерии, плетива, аксесоари и правеха сцената да прилича на голяма и пъстра цветна градина.
Краят на фестивалния ден дойде с лазерно шоу под надслов „Сътворението на света” – нещо наистина уникално, дело на софийското „Дани шоу”.
Алекс и Миглена Декриева разиграха още повече сърцата и краката на всички с хороводни песни, изви се хоро от няколко ката.
Взехме си довиждане с Девин след като кметът Красимир Даскалов лично връчи грамоти, сувенири под форматга на гайда и дискове с песни и хора на всички участници в този набиращ скорост фестивал. Пожелахме си на добър час и до нови срещи тук догодина по същото време!

Димитрина Божилова

Leave a Reply