Фотоволтаици и разделното събиране на боклука са наложителни

Мислейки по въпроса за новия бюджет ми идва на ум една идея, която имах отпреди години. Видях, че в проектобюджета са предвидени повече от 400 хил. лв. за улично осветление. Защо не помислим за един фотоволтаичен парк на югозападния склон на Ридо, под Дъбова глава?
Самоков е на трето място в страната по слънчеви дни в годината след Смолян и Чепеларе, доколкото знам. Сега се очертава бум на нови технологии на основата на новия супер материал графен, който прави фотоволтаичния панел многократно по-ефективен. Китайците ще залеят света с евтини фотоволтаици само до година-две, и виждаме, че и една Германия, с много по-оскъдно слънцегреене, се е отворила към този перспективен и екологичен начин за добив на електронергия.
Още преди 20-ина години имаше общини, които инвестират в такива паркове. Може изкупната цена на тока от такива източници да намалее след време, но за няколко години инвестицията ще се изплати и след това поне 20 години ще има печалба.
Нека да следваме Германия – държавата с най-голям технически потенциал. Там закриват атомни централи, а ние се напъваме да строим нови със съмнителни инвеститори и изпълнители. Да, трябва да помислим за това, а не за нови общински блокове и хотели по Боровец, които тежат на бюджета ни и сме доволни, ако не сме на загуба от поддръжката им.
Искам да повдигна и отново въпроса за разделното събиране на боклука. Много пъти съм писал, но никой не обелва и дума за това. Мълчи се и се дават луди пари за нови и нови контейнери. За кой ли път пиша, че един контейнер за разделно събиране тип „Бобър“ струва 500 лв.!
Преди няколко месеца чух една умна приказка от г-н Емил Кривошиев, че не става така, както го караме, и че не е това начинът за ефективно разделяне на боклука. Е, дали сме ви всички правомощия и власт, г-н Кривошиев, защо не предложите друг начин, да експериментирате, ако трябва? Хората са го направили вече, но изглежда купуването на нови контейнери е най-лесно и може би изгодно за някои.
Преди година някакъв шеф каза, че е готов да сложи контейнер за разделно събиране на всяка улица, на всеки ъгъл. Ако сложат такава шарения пред моя дом, аз лично ще й драсна клечката, защото в противен случай мястото ще стане сметище само за броени дни. Е, може би ще предупредя преди това Общината.
И шеф на сметосъбирането в София го каза преди време, че единственият начин за ефективно разделяне на боклука е това да става по домакинствата. Вижте в интернет пилотния проект за разделно събиране в Пловдивска община – в някакъв квартал или село близо до големия град. Хората са обнадеждени, че правят нещо наистина добро, не само да отбиват номера.
Сега на пазара могат да се купят какви ли не електрически превозни средства. Китайците предлагат какво ли не и може такова електрическо превозно средство да бъде направено с три отделения – за стъкло, за пластмаси и за друг отпадък. Ако такава кола минава да се събира разделно боклука преди колата на „БКС” за общия боклук, няма да има нужда от сепарираща инсталация за 900 хил. лв. и измъчени измръзнали хора около нея.
Повтарям се, но отново ще кажа, че контейнерите, поставени на обществени места, са предпоставка за образуване на сметища – законно, където всеки може да си изхвърли боклука независимо къде живее.
Кой обслужва огромния контейнер в бившето лятно кино? Дали магазинът „Вилаз“, дали телевизионният сервиз или погребалното бюро, открито напоследък? Тези хора направиха хубава сграда, но това чудо отпред, в което се ровят цигани и кучета, ги обрича на нелицеприятна гледка от разхвърляни боклуци, да не говорим за миризмите и заразите през лятото. Единствено кръчмата зад малкото кино е облагодетелствана, защото постоянно има празни бутилки и кашони и там е чисто.
Аз не съм длъжен да плащам за техния боклук! Това е контейнер, който струва към 1500 лв.! И това го има на много места… Всеки трябва да си събира боклука в собствен съд и да си отговаря за него!
Това са неща, повтаряни много пъти. Но сега се надявам да бъдат забелязани и да последва отговор, в смисъл например: „Това не можем да направим, ние мислим това да стане така и така и т. н.”

Благовест Коларов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*