История, Култура, Новини

Фотоизложба за Лермонтов в библиотеката

„Тархани през 21 век” – това е мотото на фотоизложбата, открита в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” в Деня на Русия – 12 юни. Организатор е клуб „Малахит” – самоковската структура на руския Съюз на съотечествениците. Фотосите пък са предоставени на клуба от „Россотрудничество”. Снимките представлвяват колоритен и съдържателен разказ за съвременния живот на Лермонтовския музей-резерват „Тархани”.
От откриването на комплекса през 1939 г. са изминали 80 години. Изложбата помага да се почувстват условията, в които израства гениалният руски поет Михаил Лермонтов /1814-1841 г./. Фотосите ни помагат да разберем как се формира неговият мироглед, станал основа на безсмъртната му поезия.
Селото на Лермонтов – Тархани, се намира на 100 км западно от гр. Пенза. Там, в имението на своята баба, малкият Миша – единствен неин внук, пристига с майка си и баща си. Тархани е първото училище за живота и последен пристан на поета.
Сега тук, два века след онези години, е създадена атмосфера, максимално близка до някогашната. Известно е, че Лермонтов е бил и талантлив художник, и отличен шахматист. На фотосите пък могат да се видят и някогашните руски балове. Всъщност всяка снимка е една отделна история, допринасяща да се опознае средата, в която израства Лермонтов. Тук е сложено началото и на много негови творби.
Музеят-резерват е на площ от 200 ха и включва имение, паметници от началото на 19 в. – господарска къща и стопански постройки, черква, парк, градини, няколко езера, дъбова гора и семеен некропол, където са погребани прахът на Лермонтов и неговите роднини. Тук е и мемориалната черква, построена от бабата на поета. Представени са и много оригинални предмети от дворянския бит през 19 в.
„Тархани” е „жив музей”. В бившата господарска къща се провеждат театрализирани екскурзии, в една от селските къщи на старинен стан работят тъкачки, в църквите има богослужения, работи възстановената вятърна мелница. Градините, пчелинът и оранжерията дават плодове, езерата са зарибени, предлагат се файтони за разходки с коне в живописните околности. Много популярни са майсторските класове по старинни занаяти и фолклорните празници.
Присъстващите с голям интерес разгледаха изложбата. Тя е на разположение на всички желаещи до края на юни.

Leave a Reply