Фотоизложба за Петър Боев бе открита в София

Изложбата „Петър Боев (1912-2004 г.) – познатият непознат“, открита на 8 февруари в изложбената зала на Държавна агенция “Архиви” на ул.  „Московска“ в София, продължава.
Изявата е съвместен проект на Историческия музей в Самоков, агенция “Архиви” и Българския фотоклуб. Преди това експозицията бе показана в Самоков и Казанлък. Куратор е уредникът от самоковския музей Силвио Томов.
Петър Боев е роден в София и в столшцата прекарва по-голямата част от живота си. Боев описва стара София, както и богатият фотографски живот в големия град преди и след 1944 г. Години наред П. Боев работи в ДП “Българска фотография“ и е един от създателите на Държавния фотоархив. Издава два тома за историята на българската фотография. Посетителите могат да видят и оригинални видео материали, свързани с живота и дейността на фотографа-историк.
При откриването на изложбата доц. Михаил Груев, председател на агенция „Архиви“, благодари на колектива на самоковския музей и на Силвио Томов за съвместната ползотворна работа. Изтъкнато бе, че специално за изложбата са извадени архивни документи, свързани с работата на Народния съд и Боев – част от фондовете на Централния държавен архив.
Томов благодари на присъстващите и поясни, че това е само началото на работата по този проект. Предстои създаването на книга-албум и документален филм за Петър Боев.
От името на Българския фотоклуб инж. Константин Кафтанджиев изтъкна огромното значение на Боев за историята на родната ни фотография, както и ролята му в живота на фотоклуба, чийто почетен член е бил и самият той.
Сред присъстващите бяха известни фотографи, изкуствоведи, реставратори, ученици от фотошкола „Паралакс“, любители на фотографското изкуство.
Изложбата ще продължи до 28 февруари, понеделник.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*