Французин украси самоковска улица с рисувани кермиди

Ветеранът от френската армия Фред Кугар, който вече три години живее в Самоков, украси входни врати на своите съседи от най-горната част на ул. „Авксентий Велешки” с изрисувани от него керемиди. Преди да осъществи оригиналното си дело той се поинтересувал какви хобита и домашни любимци имат хората в съседство и така сътворил рисунки на рибар, офроуд джип, котка, куче, калинка, заек, саламандър…
„Хората тук са много добри и сплотени и това ме провокира да направя нещо за тях. Всичките са ми приятели – баба Льони, баба Зорка, Гого…”, сподели творецът за „Приятел”.
Оригиналната му хрумка набързо се разчула из града и с художника се свързали и други желаещи. Фред разказа, че откликнал с удоволствие, тъй като обича предизвикателствата и работата с хора. Самият той има хиляди идеи, а богатото му въображение сякаш не спи. Кугар заяви, че е човек на действието и показа пред екипа ни десетки реализирани или запланувани проекти – скулптури, метални композиции, илюстрации, лога, модели за рокли, за мебели и обзавеждане… Всички – кой от кой по-оригинални и нестандартни – истински уникати, които биха се родили само в главата на човек, който не познава граници и не използва в речника си думите „не може” и „няма как”.


„Много обичам Самоков и България! Тук спокойно човек може да се разхожда дори и късно вечерта – има някаква сигурност, не е като във Франция”, изуми ни легионерът от френската армия. Той сподели, че се махнал от родината си колкото заради непосилните според него данъци и такси, толкова и заради нивата на престъпност, които нараствали успоредно с увеличаването на мигрантите в страната му. Живял и работил известно време в Молдова, той намира своя нов пристан в нашия град.
Някак естествено, тъй като предпочита да се движи пеша и обича планинските излети, Кугар е запленен от величествената красота на Рила и чистия въздух на Лаго. Не е изпуснал и възможността да се изкачи няколко пъти на балканския първенец Мусала с неговите 2925 м н. в.
„Единственият проблем тук е, че хората са малко затворени”, коментира с умивка Фред, но довери, че подхожда с разбирателство към местния манталитет. А и забелязвал, че постепенно коравите самоковци се отварят към новото и се променят.
На изпроводяк пък разбрах, че готви нова изненада за съседите си – има желанието да сътвори големи макети на мечки от стиропор, които също да украсят дворовете на околните къщи.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*