Култура, Новини

Френски художник нареди изложба в библиотеката, живее в Самоков вече 3 години

Французинът Фредерик Кугар с творчески псевдоним Fredstyle, известен в района само като Фред, откри своя самостоятелна изложба в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на 13 март.
Кугар е наредил десетки рисунки с молив, на които показва различни герои от животинския свят, имагинерни персонажи и разчупени арт творби. Изложбата е и базар, като цената на всеки отделен артикул е 49 лв. Експозицията ще остане в библиотеката един месец.
Интересна е историята на Фред – една свободолюбива творческа личност. Освен художник, за него може да се каже, че е още и скулптор, дизайнер, моделиер. Работи с камък, дърво, глина, ковано желязо. Декорира ресторанти, магазини, рисува стаи, прави стенописи, чертежи, сам вдъхва живот на рокли и други дрехи и декорации. Изключително продуктивен. Специалните бои, с които рисува дрехи, не позволяват изсветляване и избелване дори когато минават през перална машина.
Във Франция Фредерик е изпълнявал проекти и за кмета на половинмилионния град Лион, името му е включено в справочник с най-добрите автори.
През последните години обаче, по думите му, ситуацията в неговата родина се влошава. Данъците се вдигали многократно, особено в частта за малките фирми. Хората се отчуждавали, а и имиграцията придобивала чудовищни размери и вече никъде не било безопасно.
Всичко това накарало Фред да се впусне в нови предизвикателства. Първоначално отишъл в Русия, после се преместил в Молдова. През идващия септември пък ще отбележи 3-годишен юбилей, откакто живее и твори в Самоков.
Защо точно в нашия град? „Французите имат определени стереотипи за България, защото медиите само това показват – страна на гетата, на бедните райони, на грозни гледки и пр. Аз обаче реших да се запозная отблизо с България. Кацнах на летището, разтворих карта на страната, затворих очи и посочих с пръст. Падна се Самоков. Взех такси и ето ме вече трета година тук”, споделя с усмивка Фред.
Обиколил почти цяла България – без Варна и Бургас, защото не искал да ходи там, където има много чуждестранни туристи. Изкачил е Мусала, Мальовица и Шипка, бил е във Велико Търново, Габрово, Смолян, посетил е Рилския, Дряновския и Троянския манастир, любувал се е и на любимите си създания в Парка за танцуващи мечки в Белица.
„Хората тук, както и в Молдова и Русия, са естествени, приемат ме много добре, въпреки че не се разбираме идеално на говорим език. Във Франция първо те питат какво работиш и после преценяват дали да ти станат приятели”, коментира наблюденията си гражданинът на света.
После разкрива, че по-известна от него в Самоков била котката му, която е кръстил… Джипиес /GPS/. „В началото й сипвах малко водичка, но тя продължи да идва всеки ден край къщата. Тогава реших да й отворя вратата и да я приема. Тя веднага отиде при хладилника, застана на задните си лапи и започна да мяуче. Затова и я кръстих така”, усмихва се Фред. А котката вече е съвсем разпознаваема за неговите съседи и познати.
Питам го дали му липсва Франция. Отговорът е красноречив: „Не, не, не, не, Франция повече не”, като всичко това е придружено с бързо клатене на главата.
Ето така един французин открива в Самоков и България това, което много от нас не виждат – красивата природа, добрите гостоприемни хора и хубавото време.

Делян Василев

Leave a Reply