Култура, Новини

ФТА “Рила” събра благотворително над 1100 лв. на първия си концерт в Самоков

В истински празник на българщината се превърна първият самостоятелен концерт на фолклорния танцов ансамбъл “Рила” с ръководител Кирил Амбарков в Самоков. В четвъртък, 28 декември, в читалище-паметник “Отец Паисий” десетки влюбени ентусиасти в българския фолклор, знаещи и можещи изпълнители на народни танци и истински родолюбци, се обединиха за обща кауза и зарадваха стотиците си зрители. Танцьорите се изявиха в различни формации, оформиха най-разнообразни композиции, показаха пъстрото богатство на различните музикални области в България.
Още в самото начало мъжкото трио вдигна високо летвата с музикално и с нотки на артистизъм изпълнение на тъпани. Щафетата поеха и продължиха едноименният първоначално създаден ансамбъл от Дупница, танцьорите от Ресилово, а много аплодисменти и овации от публиката заслужиха и участниците в самоковските детски, детско-юношески и любителски състав. Наслада за окото бяха изписаните лица на танцьорите и внимателно сплетените опашки на дамите – от най-малките, до жени и мъже на средна възраст, отделящи и малкото си свободно време в напрегнатото всекидневие, за да се докосват до силата на българския дух и танц.
Присъстващите станаха свидетели на пирински, северняшки, шопски танци, на хора и ръченици, на много настроение и позитивизъм. Страхотна феерия от звуци и ритми, от багри, шевици и бродерии се разля на сцената и завладя сърцата на въодушевената публика.
Ролята на зрителите обаче съвсем не свърши с отредената им по презумпция възможност да се наслаждават на видяното. Те станаха и съавтори на благотворителната инициатива на ансамбъла и сдружението с нестопанска цел “Богатството на Рила” – да се наберат средства за закупуването на автентични детски самоковски носии, ушити специално по модели от Историческия музей в града ни. Благородното дело докосна душите на гостите, с чиято помощ и в името на фолклорните ни традиции бяха събрани точно 1180.90 лв.
“Прекланям се пред вашия труд и ви благодаря от сърце – обърна се художественият ръководител Кирил Амбарков към участниците в концерта. – Днес показахме, че Самоков има изключително талантливи деца, които чрез българското изкуство дават своя принос за родината си. Ние ще дадем всичко от себе си, за да може те да носят много успехи и радостни емоции на самоковската общественост и на България. Благодарим ви, мила публика, че ни помагате да запазим самоковските фолклорни традиции – чрез децата си ще ги пренесем в бъдните години”, коментира развълнувано на финала на патриотичната проява К. Амбарков.
Директорът на музея Веселин Хаджиангелов, който бе специален гост на концерта, сподели виждането си, че интересът към българския фолклор се съживява и той добива все по-голяма популярност в последните години.
“Българският фолклор е изконен носител на национална гордост и самочувствие. Не попфолк, рап, диско се носи из Космоса, а гласът на Валя Балканска, което е свидетелство за стойността на българското народно творчество и значението му за културата на цялото човечество”, подчерта Хаджиангелов. Той изтъкна и приноса на проф. Васил Стоин за събирането, нотирането и публикуването на хиляди народни песни – истински златен фонд на родното творчество. Друг феномен, прославящ Самоков, е песенната култура и нейният известен многоглас, характерен за Палакарийския край.
В. Хаджиангелов открехна вратата и за едно скорошно събитие. “През януари 2018 г. в най-новия музей в столицата – Музея за история на София, ще се организира голяма представителна изложба за българските шевици, която ще посрещне всички европейски депутати във връзка с председателството на България на Съвета на Европа. За самоковския музей е отделена самостоятелна витрина, посветена на Искровските шевици.”
Извор за местна гордост, по думите му, е и богатството на самоковската народна носия. “Самоковският край е гранична зона на културни влияния от Шоплука, Граовско, Кюстендилско и Македонско. Това е предпоставка за създаване на неповторими и богати на елементи красоти, които нашите деца са обличали в делник и празник. Остава да си отговорим на въпроса защо ние, българите, сме най-красиви. Отговорът е очевиден – защото си правим децата с любов, отглеждаме ги с любов, обличаме ги с дрешки, ушити с любов.”
Хаджиангелов поздрави Елена Морунова и всички ентусиазирани родители и нейни сподвижници, учредили сдружение “Богатството на Рила”, и завърши с думите “Да живее България!”.
Водещ на светлата, духовно богата вечер, бе Любен Михайлов, също пременен в народна носия.

Делян Василев
Снимки: Пламен Лобутов

Leave a Reply