Култура, Новини

ФТА „Самоков” и ТС „Ибърски ритми” се хванаха на „Тракийска броеница” в Пазарджик

Море от зелени фланелки с надпис „Гайтаните” се разля на площада пред Дома на културата и спорта „Константин Величков” в Пазарджик на 24 ноември. Ако не си бил там, не можеш да си представиш как 551 танцьори от София, Пловдив, Самоков завладяха всички със своята игра – заедно, в един ритъм – нещо невероятно, невиждано!… Над тях пък кръжеше дрон, за да се уверят и други какво прави любовта на българина към хорото, към родния фолклор.
Това беше много приятна изненада за домакини и гости. На тази дата – навръх Екатерининден, тук се събраха 46 състава от различни клубове, формации и групи, за да се представят достойно на Десетия юбилеен празник на танца „Тракийска броеница”.
Присъствах на първия, който се проведе в спортната зала, заедно с танцовия състав „Палакарийче” от Райово с ръководител Росица Павлова. Сега отново бях там, но с танцовия състав „Ибърски ритми” от Радуил и с фолклорния ансамбъл „Самоков” с ръководител Борислав Искрев.
Посрещнаха ни с хляб, сол и мед красиви девойки. На сцената бяха подредени битов кът и манекени с народни носии.
Водеща бе Иванка Паунова, а в журито участваха Атанас Чолаков, главен ръководител на Пазарджишкия ансамбъл, Мартин Мочков, хореограф, ръководител на плевенския Северняшки ансамбъл, и Константин Низамов от Пазарджик. Те щяха да следят най-вече за автеннтичността и оригиналността на изявите. Домакин на празника беше танцовата формация „Хорце” с ръководител и главен организатор на този празник вече 10 години Зоя Дянкова. Огласено бе приветствие от името на кмета на Пазарджик Тодор Попов, а фестивала откри Сергей Шербетов.
Първи играха „Ягодките” от Ягодово, Пловдивско, последваха ги с габровски ритми участниците в „Еленика” от Елена. С Кюстендилска ръченица се изявиха дупничани, със северняшки танц – представителите на Горна Малина, варненци и пловдивчани се справиха с тракийски и шопски хора. Студенти от Лесотехническия университет в София пък направиха впечатление с четворно хоро.


Жените и момичетата от „Ибърски ритми” тропнаха две хора и се представиха особено достойно с автентично хоро от Мала църква. Танцьорите от ансамбъл „Самоков” не само изиграха своите хора на сцената, но се включиха и като членове на „Гайтаните” на хорото отвън.
Много ни зарадваха детските състави от с. Ковачево /ДФГ „Етновеселие”/, „Ягодка”, Пазарджик /ДТС „Хорце”/ и др.
Не мога да не спомена врачани /Калушари/, Мламолово /„Ритми”/, гр. Баня /„Тракийка”/, Перник /„Зора”/, Пловдив /„Булденс”/, Плевен /„Веселяци”/, Смирненски, община Ветово /„Шарено хоро”/, София /„Слънчогледи”/, Слокощица /„Шопски ритми”/, Поибрене и др. – не могат да се изброят всички.
Какво друго обаче ми направи впечатление? Някои играха и пяха с тениски, панталони и клинове. Когато се учат стъпките, нека да е така, но на фолклорен фестивал трябва да си с народна носия. Поне аз мисля така. Може би не всички от толкова многобройните танцьори са могли да се снабдят с такива носии…
Независимо от това стана силен, завладяващ празник. Сега пък ни очакват коледните и новогодишните чествания, на които още веднъж ще доказваме, че сме българи и свято пазим своите традиции, обичаи.

Димитрина Божилова

Leave a Reply