Новини, Спорт, Статии, коментари, Футбол

Футболен спец тренира без пари деца в Говедарци

Георги Кацарски

По-възрастните любители на най-масовата игра в града ни може би си спомнят футболиста от Говедарци Георги Кацарски. През 70-те години той е стълб в отбраната на „Рилски спортист”, а по-късно сезони наред играе в „Димитровград” основно като централен защитник. Интересно е, че колеги са били по онова време с бащата на Димитър Бербатов – Иван Бербатов, който пък се е изявявал добре в отбора като нападател. Треньор там им е бил не друг, а Стратега /Димитър Пенев/.
Георги има 400 мача в професионалния футбол – в „А” и „Б” група. Играл е и във „Вихрен” /Сандански/. Носител е на званието майстор на спорта. След като прекратява кариерата си, остава в спортната сфера, като последователно е организатор, изпълнителен директор и треньор на „Димитровград”. През 1992 г. завършва треньорската школа по футбол в Националната спортна академия „Васил Левски”. Тренирал е както мъже, така и юноши и деца.
Любопитен факт е, че е баща на фолкзвездата Гергана.
Преди няколко години Кацарски се завръща в родното Говедарци, а през миналата година сам се захваща с благородната задача да учи на футболни умения децата от селото. Никой не му плаща, всичко е на доброволни начала. Крепи се на ентусиазма на ветерана и на желанието на местните малчугани.
Малките футболисти тренират три пъти в седмицата по час и половина. Около 20 по-големи и по-малки деца – от детската градина до седмокласници, слушат и изпълняват указанията на своя наставник.
„Защо да висят постоянно в интернет или да тръгват по лоши пътища и да се занимават с глупости!? По-добре да спортуват. Разбира се, не всички ще станат футболисти, но спортът е здраве, това е най-важното”, обяснява философията си специалистът.
Неговите възпитаници вече са участвали в турнир в Самоков и са се представили добре. Но за да се включат в първенство, са необходими и средства, не само стремеж и амбиция, отчита Кацарски. Той е доволен от подкрепата на кмета на Говедарци Бойчо Шуманов и се надява и други хора да съдействат в името на благородната кауза.
Надеждите сега са да се организира коледен детски футболен турнир в спортната зала в Самоков, в който отборът от Говедарци да участва. Според треньора има талантливи момчета, които могат да постигнат успех. Ако се помогне, това ще бъде от голяма полза не само за тях, а и изобщо за младите хора и за бъдещето на Говедарци.

Тодор Попов

Leave a Reply