Новини, Туризъм

Хижа „Мусала” се строи 32 години с 15 млн. лв. и още не е готова

Нов Бермудски триъгълник се оказва хижа „Мусала”, констатира предаване по Нова телевизия /”Господари на ефира”/, излъчено на 22 март. Проблемът е, че според проверка на Държавната финансова инспекция по 4 договора през годините от 2007-а до 2011-а са изразходени 3,9 млн. лв. и голяма част от тях /към 2,2 млн./ трябва да се върнат на финансиращия орган, а самата хижа все още не е открита, не работи и не приема туристи.
Става въпрос за новата голяма масивна хижа, носеща името на първенеца на Балканите.
Както е известно, старата каменна хижа, открита през 1932 г., изгоря при пожар през 1986 г. и през последните години се възстановява, но все още не е готова. Сега в подножието на Мусала работи единствено дървената самоковска хижа, изградена през 60-те години на миналия век.
Строежът на новата голяма хижа започва през далечната 1984 г. и през следващите няколко години – до 1989-а, са усвоени 11 млн. лв. През 90-те години парите свършват и обектът е замразен. След 2007 г. държавата отново финансира и до 2011 г. в БТС получават около 4 млн. лв.
Колегите от телевизията питат къде са потънали парите и защо 32 години и 15 млн. лв. не са достатъчни за построяването на хижата; сега били нужни още около 1 млн. лв. за окончателното довършване на сградата.
Очаква се отговорът на изпълнителния секретар на БТС Венцислав Удев.
Отделен е въпросът, че новопостроената масивна хижа прилича повече на хотел, отколкото на скромен планински дом, и напомня на мнозина туристи за дупнишката хижа в района на Седемте езера, която на практика е хотел-ресторант със съответните удобства, но и с някои негативни последици за този изключително красив дял от най-високата наша планина. „Новата хижа „Мусала” ми напомня за бетонираното ни море и за съсипаното Банско”, категорична е в социалната мрежа планинарка.
Най-важното обаче е, че хижа „Мусала” се строи вече четвърто десетилетие, хвърлени са милиони, а сградата все още не е обитаема и не може да посреща туристи. А знае се колко хиляди планинари от страната и цял свят посещават най-високия връх на Югоизточна Европа и преминават с противоречиви мисли покрай „вечния” строеж. Местните институции и хора нямат пряка вина за ситуацията, но са потърпевши. Особено на фона на доброто състояние на хижите в чужбина, даже в Африка, пък на някои места и у нас.

1 Comment

  1. a

    за кога се планира да я пуснат?

Leave a Reply