Култура, Новини, Образование, Снимки

Хиляди самоковци честваха 24 май на централния площад „Захарий Зограф” /СНИМКИ/

24 май – Денят на славянската писменост и българската просвета и култура, се превърна в истински празник за самоковци. Стотици деца и ученици шестваха из улиците на града рано сутринта, за да пристигнат от своето училище в уречения час на централния площад „Захарий Зограф”, който вече бе изпълнен с техни съграждани. Сякаш отдавна – може би още отпреди зимата, не се бе пълнила с толкова много хора централната част на града ни.
Трогателно и вдъхновяващо начало на честването с акапелно изпълнение на химна на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени” и на химна на Република България „Мила Родино” сложи детско-юношеският хор с ръководител Даниела Георгиева към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. Хористите бяха сърдечно поздравени от председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева.
„Буквите и писменото слово са нашето най-ценно наследство, което ни обединява и съхранява в тежки времена и чрез което продължаваме и днес да изразяваме своята идентичност в контекста на един глобален свят”, пък заяви в приветствието си кметът Владимир Георгиев. Той изтъкна, че 24 май е „най-чистият, най-светлият и най-българският празник”.
След награждаването на отличени учители /за което пишем повече ТУК и ТУК/ старт на празничния концерт дадоха малките гвардейци с ръководител Росица Павлова от детска градина „Самоково”. В сферата на танцовото изкуство се изявиха още мажоретната формация с ръководител Веска Терзийска при ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, четвъртокласници с учители Йорданка Кирова и Весела Колешанова от НУ „Станислав Доспевски” и мажоретният състав с рък. Стоянка Божкова и Лиляна Маджарова към същото училище, група „Огнени стъпки” с ръководители Боряна Спасова и Константин Ахтаподов към ОУ „Христо Максимов”, първокласници с ръководител Галина Ранкова от ОУ „Неофит Рилски” и шестокласници с учители Иванка Николова и Кристина Чулкова от същото училище.
С кратка литературно-музикална програма, посветена на българската азбука и детските мечти, пък се представиха младежите от вокалната група с ръководители Силвия Ненова, Магдалина Иванова и Ани Аврамова-Шейнова от СУ „Отец Паисий”.
В ролята на водеща се превъплъти стилната Катрин Митева.
Участниците в концерта вдъхнаха оптимизъм и вяра в едно добро бъдеще. Сред стеклите се на площада хора пък се забелязваха цели семейства, стотици и хиляди усмихнати хора, както и много търговци, които се опитваха да угодят на детските желания, предлагайки най-различни вкуснотии и играчки.
За първи път от доста години и времето бе съпричастно към Празника на буквите и пожали пременените празнично хора. Дори и слънцето благоволи да ги погали със своите лъчи. Остава да се надяваме, че прогнозите на синоптиците за слаб дъжд довечера няма да се оправдаят и времето ще позволи на самоковските абитуриенти да дефилират с красивите си тоалети по площада.
След сутрешния празник пък дейците на културата и просветата бяха поканени и на коктейл в ресторанта на общинския хотел „Арена”.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=2101660386530566

Leave a Reply