Култура, Новини, Снимки

Хиляди се поклониха в Митрополитската църква /снимки/

Хиляди миряни от Самоков и околните селища – от неколкомесечни бебета, деца и младежи до хора на средна възраст и 80-90-годишни пенсионери, изпълниха от ранни зори в хубавия слънчев ден на 15 август Митрополитската църква “Успение Богородично”. Богомолците запалиха свещ за здраве, целунаха иконата на успението на Божията майка и се помолиха за здраве и благополучие.
Известно е, че този ден – Голяма Богородица, е на особена почит от жените, които се молят на светицата да благослови семействата и да дава здраве на децата им.
Тържествена света литургия по случай храмовия празник отслужи отец Георги Николов. Пригласяше мъжки църковен хор. В двора пред храма пък бе отслужен водосвет.
На службата присъстваха кметът Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, заместник-кметовете Васил Сайменов и Радослав Стойчев.
Осветен и раздаден на миряните бе специално приготвеният в 6 казана за празника курбан – постна боб чорба, общо 1500 порции. Майстори по традиция бяха военните готвачи Георги и Николай.
След празничната служба пък Христово кръщение получиха от отец Георги пет малки самоковчета.
По традиция хората си тръгваха от храма, понесли за вкъщи заедно с вкусния курбан и светена вода, и китка босилек.
С този празник започнаха и тържествата в чест на Деня на Самоков. По традиция Успение на пресвета Богородица е особено голям празник за града ни, където 4 от общо 5-те църкви съдържат в названието си името на Божията майка.

Leave a Reply